Seadus võtab sigaretilt sentimeetri

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuest aastast on ühe sigareti lubatud pikkuseks ilma filtrita kaheksa sentimeetrit.
Uuest aastast on ühe sigareti lubatud pikkuseks ilma filtrita kaheksa sentimeetrit. Foto: Toomas Huik

Kui praegu kehtiv seadus käsib üle üheksa sentimeetrise sigareti lugeda kahe aktsiisimääraga maksustatavaks sigaretiks, siis uuest aastast jõustuvate muudatuste järgi on ühe sigareti pikkuseks ilma filtrita kaheksa sentimeetrit. Eesti turgu see otsus siiski ei mõjuta, kuna keskmise sigareti pikkus on alla kaheksa sentimeetri.


Praegu seaduses sigareti definitsioonis märget tema pikkuse kohta ei ole, kuid uuest aasast see lisandub. Pikkusest on räägitud «Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse» aktsiisimäärast rääkivas osas. Seal on kirjas, et kui sigareti pikkus ilma filtri või suuotsikuta üle üheksa sentimeetri, siis peetakse selle sigareti iga kuni üheksasentimeetrist osa eraldi sigaretiks.

Seadusemuudatuse alusel loetakse ühe sigareti maksimaalseks pikkuseks uuest aastast 8 sentimeetrit. Kuni 11-sentimeetriseid sigaretti loetakse kaheks sigaretiks ning kuni 14-sentimeetriseid kolmeks sigaretiks. «Regulatsioon on vajalik selleks, et vältida maksukohustuse vähendamist selgitusega, et maksuobjekt on üks sigaret, sõltumata tema pikkusest. Eestis ei ole see teema, kuid näiteks Saksamaal on see kindlasti teema,» selgitas rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna juhataja Marek Uusküla.

Uue seaduse eelnõu seletuskiri toob näiteks, et sigaretti pikkusega 18 sentimeetrit peaks lugema maksustamise mõttes vähemalt kolmeks sigaretiks, sest klassikalise sigareti pikkus on 6 sentimeetrit. «Maksmisele kuuluva aktsiisisumma vähendamiseks müüakse näiteks Saksamaal 180 millimeetri pikkuseid tubakarulle, mida tarbija lõikab kolmeks osaks. Sigaretilt, mille pikkus on 180 millimeetrit, peab maksma kahe sigareti aktsiisi, kolmeks lõigutuna aga kolme sigareti aktsiisi,» seisab seletuskirjas.

Veel ütles Uusküla, et sigareti pikkust mõõdetakse alati ilma filtrita, sest filtri pikkusel ei ole aktsiisiobjekti määratlemisel mitte mingisugust tähendust. «Mõõtmise osas see muidugi omaks tähendust. Sigaret lahutatakse osadeks seetõttu, et oleks võimalik täpselt määratleda tekkiva maksukohustuse suurust,» täpsustas ta.

«Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse ning alkoholiseaduse muutmise seaduse eelnõu» saadeti 25. juunil esimesele kooskõlastusringile. «Vastavalt tööplaanile esitame seaduse eelnõu justiitsministeeriumile kooskõlastamiseks 1. septembril,» täpsustas Uusküla.

Seaduse jõustumine on kavandatud 2011. aasta 1. jaanuariks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles