Kadri Liik: Moskva püüab Ukrainale näidata, et sõjalist võitu Venemaa üle saavutada pole võimalik

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsed separatistid Donetskis.
Venemeelsed separatistid Donetskis. Foto: SCANPIX

Ukraina armee teatel püüab Venemaa Ukraina kaguosas avada uut rinnet. Euroopa välissuhete nõukogu vanemteaduri Kadri Liigi hinnangul püüab Venemaa sellega Ukrainale näidata, et sõjalist võitu suurriigi üle pole võimalik saavutada.

«Ukraina armee on viimasel ajal tugevalt edenenud Donetski ja Luganski suunas ja see on tõenäoliselt Moskva märguanne, et «ärge arvake, et saate meie üle sõjalise võidu saavutada, te peate minema läbirääkimistele ja seda Venemaa tingimuste kohaselt»,» rääkis Liik «Aktuaalses kaameras», vahendas ERR Uudised.

Lahingud Ukraina ida- ja kaguosas kestavad ning võimud on kutsunud naisi ja lapsi piirkonnast lahkuma ja võitlusvõimelisi kodanikke vastupanu osutama, Kadri Liik ütles, et Kagu-Ukraina võimekust separatistidele vastu seista on keeruline hinnata.

«Ukraina armeel tervikuna on päris suured edusammud Donetski ja Luganski suunas, samas on teada, et regulaararmee ja vabatahtlikest moodustatud üksused ei tööta tingimata koos ideaalselt ja sageli vabatahtlikud tunnevad, et regulaaraarmee ei toeta neid nii nagu peaks ja võiks, nende võitlusvaim on kõrgem, aga oskused madalamad,» selgitas Liik.

«Regulaarüksustes ja teistes vanades struktuurides on samas võib-olla palju neid, kes pole nii tulihingelised ja on kohati ka korrumpeerunud, eks see militaarne olukord problemaatiline on, aga hiljutine edu on pannud Ukrainat ja ukrainlasi mõtlema, et nad võivad sõjaliste meetoditega palju saavutada ja venelased välja lüüa,» lisas teadur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles