Porošenko kuulutas välja ennetähtaegsed parlamendivalimised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko riigilipu päeval kõnet pidamas.
Ukraina president Petro Porošenko riigilipu päeval kõnet pidamas. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko andis esmaspäeval korralduse parlamendi laialisaatmiseks ja kuulutas oktoobriks välja ennetähtaegsed valimised.

«Olen otsustanud saata ülemraada 7. koosseisu ennetähtaegselt laiali,» kirjutas Porošenko suhtlusvõrgustikus Twitter.

Presidendi veebilehele riputatud avalduses seisis, et riigipea on kuulutanud ennetähtaegsed parlamendivalimised välja 26. oktoobriks.

Porošenko sõnul on otsus kooskõlas põhiseadusega. Ta märkis, et valitsuskoalitsioon lagunes mitu nädalat tagasi.

Riigipea hinnangul vastab parlamendi laialisaatmine «kodanike enamiku ootustele» ning kujutab endast sammu parlamendi «puhastamise» suunas.

Paljud parlamendiliikmed on «mässuliste-separatistide liitlased», ütles Porošenko venemeelsetele separatistidele viidates, kes hõivasid aprillis riigi idaosas mitukümmend linna ja on seejärel Ukraina sõjaväega lahinguid pidanud.

Suurim esindatus on parlamendis Regioonide Parteil, mis nautis suurt toetust eelkõige Ukraina idaosas. Regioonide Parteisse kuulus ka veebruaris tagandatud endine president Viktor Janukovõtš.

Porošenko sõnul moodustasid paljud ülemraada liikmed Janukovõtši ajal riigipea võimu ühe peamise tugisamba. Ta süüdistas neid Janukovõtsi võimu ajal «diktaatorlike seaduste» vastuvõtmises.

President rõhutas vajadust valida Ida-Ukraina konfliktipiirkondades uued rahvaesindajad, kes esindaksid uues valitsuses oma oblasteid.

Pole selge, kuidas on võimalik kahe kuu pikkuse etteteatamisega korraldada valimisi Luganski ja Donetski oblastites, kust on põgenenud sadu tuhandeid inimesi ning jätkub sõjategevus Ukraina relvajõudude ja mässuliste vahel.

Juuli teisel poolel lagunes alates veebruari lõpust riiki juhtinud võimuliit Euroopalik Valik, kui sellest otsustasid lahkuda endise poksitšempioni Vitali Klõtško erakond UDAR ja rahvuslaste Svoboda.

Koalitsiooni juhterakonda Batkivštšõna (Isamaa) kuuluval peaministril Arseni Jatsenjukil paluti siiski valitsusjuhi kohusetäitjana ametis jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles