Maailma uraanivarud on seniarvatust suuremad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma uraanivarud on seniarvatust suuremad? Fotol tuumajaam Saksamaal Gundremmingenis
Maailma uraanivarud on seniarvatust suuremad? Fotol tuumajaam Saksamaal Gundremmingenis Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise tuumaenergia agentuuri (IAEA) ning majandusliku koostöö ja arengu organisatsiooni (OECD) andmetel jätkub teada oleva uraani varusid veel 100 aastaks.

Raportis seisab, et tuumatehnoloogia arengu tõttu võib tulevikus uraani kasutamine olla märgatavalt säästlikum, nii et tuumareaktorite kütust võib jätkuda isegi tuhandeteks aastateks, kirjutab Helsingin Sanomat.

Ei välistata, et maailma uraanivarud on seniarvatust suuremad.

«Enamik praegu kasutatavast uraanist leiti 20 – 30 aastat tagasi. Viimastel kümnenditel ei ole aga uraani otsimisega tegeletud. On üsna tõenäoline, et kuskil võivad veel suured uraanivarud olla,» tõdes IAEA konsultant Peter Waggit.

Maailma suurimad uraanitootjad on Kanada, Kasahstan, Austraalia ja Namiibia.

Uraan on aktinoidide rühma kuuluv terashall metall. Kõik uraani isotoobid on radioaktiivsed. Uraani sulamistemperatuur on 1132 ja keemistemperatuur 1797 kraadi.  Loodusliku uraani tihedus normaaltingimustel on 19,05 g/cm3. Enamikku uraanist kasutatakse tuumareaktorite kütusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles