Rõivas kohtumisel senaator Menendeziga: Eesti soovib suurendada liitlaste kohalolekut

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas ja Ameerika Ühendriikide Senati välisasjade komitee esimees senaator Robert Menendez.
Peaminister Taavi Rõivas ja Ameerika Ühendriikide Senati välisasjade komitee esimees senaator Robert Menendez. Foto: Valitsuse pressibüroo

Peaminister Taavi Rõivas avaldas Ameerika Ühendriikide Senati välisasjade komitee esimehe senaator Robert Menendeziga kohtumisel heameelt, et NATO ja USA liitlaste kohalolek on Eestis juba olemas, kuid rõhutas, et meie soov on seda kohalolekut jätkata ja suurendada.

Peaminister Rõivas tänas senaatorit USA jätkuva panuse eest Eesti julgeolekusse ning kinnitas, et Eesti on jätkuvalt kindel liitlane nii NATOs kui Euroopa Liidus, teatas valitsuse pressibüroo.
 
Walesi tippkohtumisest rääkides ütles peaminister, et Eesti soovib saavutada kokkuleppet NATO liitlaste kohaloleku suurendamiseks ning vajalike sõjaliste võimete väljaarendamiseks, mis tagaks vajadusel liitlaste kiire reageerimise. 
 
Peaministri sõnul võtab Eesti riiklikku julgeolekut väga tõsiselt, panustades oma kaitsekulutustesse kaks protsenti sisemajanduse koguproduktist. «Lisaks sellele on valitsus otsustanud katta ka liitlaste vastuvõtmise kulud ja seda väljaspool kaitsekulutusi. Eesti jaoks on oluline, et liitlastel oleksid head võimalused väljaõppeks,» ütles Rõivas kohtumisel.
 
Kohtumisel räägiti ka julgeolekust laiemalt. Peaminister Rõivas tõi välja, et pikemas perspektiivis suurendaks Euroopa julgeolekut investeeringud energiasõltumatusesse ja vabakaubandussuhetesse Ameerika Ühendriikidega. «Euroopa julgeolekuolukord muutuks oluliselt, kui suudetaks vähendada oma sõltuvust Venemaa gaasist,» rääkis Rõivas.    
 
Venemaale kehtestatud sanktsioonidel peatudes tunnustas Rõivas Ameerika Ühendriike jõulise liidripositsiooni eest ning kinnitas, et Eesti on diplomaatilise lahenduse saavutamise nimel Ukrainas valmis minema sanktsioonidega edasi.  
 
«Kui see on hind, mida tuleb maksta Venemaa agressiooni peatamiseks Ukrainas ja rahu säilitamise nimel Euroopas, on Eesti valmis seda maksma,» ütles Rõivas. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles