Kooseluseaduse arutelult: kirik ei välista samasooliste kooselusid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kirik ei välista samasooliste kooselusid, ega saa üldse midagi väita kogu kristlaskonna nimel, ütles Tartu Ülikooli dotsent Urmas Nõmmik täna riigikogus toimunud kooseluseaduse seminaril.
 

Tartu Ülikooli Vana Testamendi  dotsent Urmas Nõmmik ütles oma ettekandes, et ei tohi uskuda ebakvaliteetset väidet, nagu välistaks kirik kõik eri tõlgendused samasooliste hulgas. «Kirik ei saa väita midagi kogu kristlaskonna nimel,» rõhutas Nõmmik.

Tema sõnul on kirikus 1990ndate lõpust näha murrangut homoseksuaalse sättumisega inimeste kooselu sallimise või tunnustamise teemal.

«Piibel kui kristliku õpetuse alus ei nõua mingit peremudelit, vaid eeldab seda. See aga eeldab kahe tuhande aasta taha jäävat Iisraeli konteksti,» tõi ta välja. Uue Testamendi keskmes on aga juba usk Jumalasse.

Ka Tartu Ülikooli Uue Testamendi dotsent Peeter Roosimaa leidis, et sellise soodumusega inimestel on raske ning nad vajavad mitte hukkamõistu, vaid tuge ja abi. «Kuid kas kooseluseaduse näol?» arutles ta.

Eesti LGBT Ühingu president Helen Talalaev leidis, et praegu ei tule Eestis rääkida samasooliste perede lubamisest. «Need pered on juba olemas, neil on lapsed. Seadust on vaja selleks, et neid perekondi kaitsta. Rohkem peresid Eestis saab tänu sellele seadusele kaitse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles