Mikser: Venemaa peab väljakuulutamata sõda Ukraina vastu

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Toomas Huik

Kaitseminister Sven Mikseri sõnul peab Venemaa sisuliselt väljakuulutamata sõda iseseisva Ukraina riigi vastu eesmärgiga muuta vägivaldselt Ukraina senist riigikorraldust.

Rahvusvaheline kogukond ei tohi Venemaa agressiooniga leppida ja aeg on järgmiseks Venemaa vastaste sanktsioonide ringiks, märkis Mikser.

«Kahe viimasel nädala jooksul oleme näinud Venemaa Föderatsiooni otsest ja tõestatud sõjalist tegutsemist Donetski, Luhanski ja Novoazovski piirkonnas. Nendes piirkondades tegutseb tuhandeid Venemaa õhudessantvägede sõdureid. Ukraina pinnal sõdivad Venemaa Föderatsiooni relvajõudude üksused. Venemaa on saatnud Ukrainasse tanke, lahingumasinaid, soomustransportööre, suurtükke, raketisüsteeme ja muud sõjatehnikat,» märkis Mikser.

Ta lisas, et Ukraina territooriumil Novoazovski piirkonnas tegutseb Vene vägede taktikalise taseme juhtimiskeskus ning Venemaa toetab oma territooriumilt Ukraina vastast lahingutegevust suurtüki- ja raketitulega.

«Ukraina piirivalvureid on rünnanud Venemaa lahingukopter. Ukrainas sõdivad Venemaa sõjaväelased ei varja enam oma päritolu,» lausus kaitseminister.

Tema sõnul tuleb Venemaa sõjaline agressioon oma iseseisvuse eest võitleva Ukraina vastu otsustavalt rahvusvahelisel tasemel hukka mõista ja sellele tuleb piir panna. Ta märkis, et sel nädalavahetusel on Brüsselis koos Euroopa Liidu ülemkogu ning aeg on järgmiseks Venemaa vastaste sanktsioonide ringiks.

Kindlasti on see agressioon üks väga olulisi teemasid Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama visiidil Eestisse ja NATO tippkohtumisel Walesis, lausus Mikser.

Välisminister Urmas Paet ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et uudised Ida-Ukrainast näitavad Venemaa otsest agressiooni Ukraina vastu. «Uudised annavad kinnitust sellest, et Venemaa on selle konflikti osapool. Diplomaatilistest lahendustest selles konfliktis ei saa rääkida enne, kui Venemaa tunnistab oma osalust selles konfliktis,» ütles välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles