Aldar Eesti jätkab riigikohtus võitlust Tallinki vastu

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: Peeter Langovits

Hoolimata sellest, et Superalko poode pidav Aldar Eesti OÜ kaotas ringkonnakohtus võitluses Tallinki vastu seoses pakendiaktsiisi vaba alkoholi müügiga, kavatseb ettevõte jätkata võitlust riigikohtus.

«Kohtuvaidlus on saanud alguse sellest, et osaühingu Aldar Eesti konkurentidele, kelleks on laevakauplused ja ka sadamas maismaapinnal asuv Tallinki kauplus, on võimaldatud vabastust tagatisrahast ja pakendiaktsiisist, samuti võimalust müüa alkoholi ilma maksumärgita. Osaühingule Aldar Eesti, kellel on sadamas neli kauplust, seda muidugi võimaldatud ei ole. Osaühing Aldar Eesti on sunnitud tegutsema ebavõrdse konkurentsi tingimustes,» ütles Aldar Eesti esindaja vandeadvokaat Maksim Greinoman BNS-ile.

Osaühing Aldar Eesti on pettunud ringkonnakohtu otsuses jätta apellatsioonkaebus rahuldamata ja kindlasti esitab kassatsioonkaebuse, sõnas ta.

«Tasub märkida, et kohtuvaidlus on olulise tähendusega mitte ainult meie kliendile, vaid ka kogu Eesti ühiskonnale.»

«Negatiivse kohtuotsuse peamiseks põhjenduseks on see, et kehtiv seadus ei võimaldavat osaühingul Aldar Eesti pöörduda kohtusse konkurentidele antava konkurentsieelise lõpetamiseks. Osaühing Aldar Eesti sellega ei nõustu ja tõstatab selle küsimuse riigikohtule esitatavas kassatsioonkaebuses,» rääkis Greinoman.

Esmalt jääb täiesti arusaamatuks, miks tänu laevade omamisele on kaebaja konkurentidele võimaldatud müüa alkoholi pakendi tagatisrahata otse sadamas maismaapinnal asuvas kaupluses, sõnas Greinoman.

«Kuna pakenditel on tagatisraha märk peal, saab nutikas ostja küsida tagasi raha, mida ta maksnud ei ole.»

«Kuigi riik jätkuvalt soovib tõhustada kontrolli maksude maksmise üle, ei peeta vajalikuks pöörata tähelepanu laevakaupluste tegevusele. Tallinn-Helsinki laevakauplustes müüdav alkohol on maksustatav aktsiisiga, kuid kohustust panna toodetele maksumärke ei ole. Samuti ei ole teada, et aktsiisi maksmine oleks kontrollitud muul viisil. Sellepärast on maksude maksmise kontrollimisest sisuliselt loobutud,» ütles Greinoman.

Tallinna ringkonnakohus jättis teisipäeval rahuldamata OÜ Aldar Eesti, AS Tallink Grupp ja AS Tallink Duty Free apellatsioonkaebused Tallinna halduskohtu 2013. aasta 3. juuli otsusele. Ringkonnakohtu hinnangul ei anna apellatsioonkaebuste väited alust kohtuotsuse tühistamiseks ja nõustus seetõttu halduskohtu otsuse põhjendustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles