Jaak Nigul: arvamus Arvamusfestivalist

Jaak Nigul
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JAAK NIGUL
JAAK NIGUL Foto: Valimised

Osalesin Arvamusfestivalil vestlusringis «Väike ja kallis riik – kas nii oli, on ja jääb?».

Mida ma seal kuulsin. Järjekordselt sai kinnitust laialt levinud eksiarvamus, et ka valitsussektor (avalik sektor ilma oma äriühinguteta) maksab makse. Nägin, et paljud ei tunnista, et vastutasuks riigi tagatud õigustele ja vabadustele võiks neil olla ka kohustus aidata neid õigusi kinni maksta. Kuulsin noorelt juhtimisspetsialistilt, et vahetustega töö on ainult robotitele, tänapäeva noored ei huvitu tööst tootmissektoris ja just sotsiaalsed äriideed viivad elu edasi.

Mida ma seal ütlesin. Kui kõigis riigieelarve valdkondades on rahapuudus, siis oleks ju loogiline suunata oluliselt rohkem töötajaid lisandväärtust looma, et ümberjagatav summa saaks olla suurem. Ka siis, kui me kõik siin Eestis oleksime sama andekad nagu Jaan Kross või Arvo Pärt, peaks 99,9% meist tegelema ühiskonna käigushoidmisega. Ülikoolid võivad toota kuitahes palju sotsiolooge, sotsiaalselt ei lähe sellest elu ikkagi paremaks. Iga makse maksev ettevõtja on sotsiaalsem kui ükskõik milline sots, sest ettevõtjad teevad seda, millest sotsid vaid räägivad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles