Elektrikerise kasutaja peab arvestama ohtudega

, Tuleohutuskonsultant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike saun kortermajas.
Väike saun kortermajas. Foto: Ain Prostin / Postimees

Tuleohutuskonsultant Taavi Teets selgitab, mida peaks silmas pidama elektrisauna omanik, et vältida tulekahju tekkimist.

Minu hea tuttav  Meelis renoveeris hiljaaegu korteri  ning ühtlasi ehitas sinna ka sauna. Kuna korstnat ventilatsioonilõõri ühendada ei tohi ja ühistu esimees vajutas tuleohule viidates ka teistele geniaalsetele lahendustele pidurit,  siis mõnusast puuküttekehast tuli loobuda ning mossis näoga tassiti tuppa elektrikeris.  Ühel päeval aga oli leiliruum täis tuld, tossu ja tõrva, välisuks löödi vaibaks ning kirkade, kangide ja veega täidetud voolikuga varustatud pritsumehed marssisid tuppa.  «Viis liitrit sekundis ehk mullivanni täitmiseks kulub vähem kui minut,» ütles allasurutud uhkustundega hääles pritsumees joatoru kraani sulgedes. Korteriperemees aga mõtles paaniliselt, et kui viiks alumistele naabritele rabarberikooki,  siis ehk kaela sadanud veest suuremat tüli ei teki...

Kui kindlustuse esindaja põlengu tekke kohta akti ulatas, siis vaatas sellelt vastu põhjus - «Kerise toitekaabel ei vasta nõuetele. Ülekuumenemise tõttu tekkis lühis, mis võis põhjustada põlengu».  Mälu tagasi kerides meenus Meelisele väga hästi, et raha kokkuhoiu mõttes sai elektritöödele kutsutud sõber Rein, kes tulihingelise raadioamatöörina omal ajal toiteplokke jootis. Just Reinu mahitusel sai ka poest see sama valge kestaga kaabel ostetud – palju odavam ju.

Teine elektrikeristega seotud oht on temperatuuriregulaatorite ja termoandurite rikked. Termoandur peab ettenähtud temperatuuri saavutamise järgselt kerise välja lülitama, kuid  seadme kõrvalekalde  korral ei pruugi seda juhtuda ja keris jääb edasi  kütma. Näiteks Soomes  põhjustasid analoogsed rikked eelmisel aastal 37 protsenti saunadest alguse saanud tulekahjudest.

Kui kuivatad saunas riideid või rätikuid, siis jälgi, et need oleksid kerisest vähemalt meetri kaugusel. Ära kasuta  plastmassist riidepuud, sest temperatuuri tõustes muutub riidepuu pehmeks ning riided kukuvad kerisele.

Distantsilt kerise käivitamine on küll ääretult mugav ja moodne,  kuid ettevaatust – te ei saa kontrollida, kas mõni järeltulija pole näiteks oma mänguautoga kerisel kive ümber paigutanud ning seda sinna tankima unustanud, kas mõni riietusese, rätik või kuivad vihalehed pole jäänud  kerisele ohtlikult lähedale.

Elektripaigaldiste rikkest saab alguse väga suur hulk tulekahjusid. Kuigi  eramutes pole see seadusega nõutud, laske soovitavalt   vähemalt iga 10 aasta möödudes oma paigaldised spetsialisti poolt üle vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles