Saadikute ülestunnistus: me ei puhka, aga ikkagi puhkame

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaikus Toompea lossis
Vaikus Toompea lossis Foto: Toomas Huik

Postimees saatis läinud esmaspäeval kõigile 101 riigikogu liikmele e-kirja, uurimaks, millised on riigikogulaste töökohustused juulis-augustis ja kas neil jääb aega ka puhata. Aega neile küsimustele vastamiseks leidsid 40 saadikut.

Postimees.ee toob lugejateni kõik 40 vastust, milles saadikud inimlikult tunnistavad, et kuigi seadusega neil puhkust ette nähtud pole, näpistavad nad suve jooksul seda ikkagi, et olla koos perega, kõpitseda maakodus või kirjutada raamatut. Vastused ilmuvad järjekorras, kuidas nad Postimehe toimetusse saabusid.

Taavi Rõivas, Reformierakond
Juulis ja augustis on rahanduskomisjoni peamiseks ülesandeks hoida käsi pulsil eurole ülemineku tehnilistel ettevalmistustel. Nüüd, mil oleme kriteeriumid veenvalt täitnud, on väga oluline, et uue raha tulek toimuks sujuvalt iga eestimaalase jaoks. Meil on 15. juulil kavas erakorraline istung, kus kuulame kõigi asjassepuutuvate ametnike aruandeid ning edasised tegevused kavandame sellest lähtuvalt.

Euroopa Liidu asjade komisjonil on istungid esmaspäeviti ja reedeti läbi terve suve ning augusti alguses toimuvad ka riigikogu erakorralised istungid, kuid muul ajal püüan leida võimalusi ka puhata ning see aasta on üle pika aja esimene, kus see ka õnnestunud on. Pean tähtsaks leida aega nii enda kui pere jaoks, et teha tasa külmal ajal kohati liigagi intensiivseks kippuv töötempo.

Igor Gräzin, Reformierakond
Juulis-augustis on mul seesama töö, mis jaanuaris-veebruaris: olen riigikogu liige. Puhkuse «teen» siia ja sinna umbes nädala kaupa... Juunis - Muhus. Augustisse tahaks paar nädalat. Aga see pole see õige. Pedagoogina olen esimesest tööaastast teadnud, et mul on kahekuuline puhkus. Nüüdki oleks õigem, et oleks kasvõi kuu, aga järjest. Reflektoorse närvitegevuse füsioloogia ütleb inimese kohta: üks kuu puhkust on kaks korda paremad kui neli ühenädalalist... Ja vastavalt sellele olen ka käitunud... See aasta läheb teisiti. Aga konkreetselt praegu - kuna olen olnud gaasiküsimuste üks algatajaid ja hetkel ka vedajaid (Nord Stream'i vastu, Eesti Gaasi monopoli ja Gazpromi pahategude vatu jne), siis pole raske arvata, et eeltulev riigikogu erakorraline istung on mu tööhulka topeldanud. Ei julge lubada, aga miski oluline saab siit liikuma.

Marek Strandberg, rohelised
Juuli on kulunud seni teadus- ja tehnoloogiaprojektide korraldamisele. Vaatamata suvele on mitmed rahvusvahelised koostöötegevused need, mis just suvel tehtud saavad. Lõpetame koos Andres Tarandiga ühe energeetikaalase raamatu tekste. August on samuti töiselt toimekas. Augusti alul koguneb teatavasti riigikogu, sellele eelnevalt on majanduskomisjoni liikmena vaja pühenduda monopolide ohjamise seaduse sõnastuse kohendamisele...selle seaduse, mille president välja kuulutamata jättis. Augustisse olen kavandanud ka mitmeid loenguid ja esinemisi. Mõnevõrra tööd nõuab ka Kliima ja Energiaagentuuri (KENA) tegevus, mille nõukoja juht ma olen. Just käivitus ühe passiivhoone ehitus, mida KENA kajastab ja mille käigus koolitatakse nii mõnigi järelevalveinsener. Energiainnovatsioonialaseid kohtumisi on kavas veel mitmeid. Puhkamine kujuneb ilmselt episoodiliseks ja osalt ka selliseks, et tavapärane ja sisseharjunud töö vaheldub muulaadsega.

Mailis Reps, Keskerakond
Töö suvekuudel on põhiliselt kahes jaos: kohtumised erinevate haridusvaldkonna inimestega - teemasid on uuest õppekavast, PGSi (põhikooli- ja gümnaasiumiseadus) rakendamise ja koolituslubade probleemideni välja. On ka nõuande või lihtsalt mure lahendamise kohtumisi. Suvele olengi jätnud enam kohtumisi, sest siis saab rahulikumalt rääkida. Puhkuseks perega on lihtsalt koos olemine ja koos tegemine.

Kalle Laanet, Keskerakond
Juulikuu tegevuskalender on üsna tihe: Kuressaare linnas asuva liikumispuuetega inimeste maja renoveerimine seestpoolt (eelmisel aastal taastasime välisfassaadi), tööde korraldamine ja lõin ka ise tapeetimisel kaasa (võttis aega kaks nädalat). S/A Turvaline Saaremaa poolt algatatud lähisuhtevägivalla vastase projekti lõpetamine, esinemine raadios, kokkuvõttev artikkel lehte ja lõpparuande koostamine. Õiguskomisjoni töös osalemine, ettevalmistus sügiseseks kohtumiseks Soome kolleegidega. Kohtumine Valjala rahvaga kohalikus rahvamajas. Kohtumine Laimjala rahvaga Laimjalas. Osalemine Väikese Väina mängudel kohtunikuna kui ka mängude avajana. Erakonna juhatuse töös osalemine. Riigikogu erakorralisel istungil osalemine. Jõustruktuuride spordimängudel osalemine. Tallinna linna turvalisuse arengukava ettevalmistamisel osalemine jne. Suvi on tihe, kuid võtan aega ka puhkuseks. Puhkuse veedan ikka kodusaarel Saaremaal. Üks minu puhkuse osa on aja puudusel tegemata jäänud kodused tööd ja selliste suveilmade puhul lasen meretuulel endasse energiat tuua.

Lauri Vahtre, Isamaa ja Res Publica Liit
Juulis-augustis on üksjagu ringisõitmist, aga ka tööd arvuti taga, vastates muu hulgas ajakirjanike küsimustele, et millised on mu suvised töökohustused. Kuid ma ei salga põrmugi, et jääb aega ka puhata, see tähendab kirjutada järgmist romaani (või mida iganes, nagu öeldakse), niita muru, kõpitseda maamaja juures. Ei taha eriti isegi rännata, Eestis on hea küll.

Aleksei Lotman, rohelised
Eelmise nädala teisel poolel olin Moskvas Euroopa Nõukogu planeeringuministrite konverentsil, kus esindasin Euroopa Nõukogu Parlamentaarset Assambleed (ENPA), mille keskkonnakomisjoni esimees ma olen. Järgmisel nädalal olen Brüsselis, kus toimub konverents «Ühine Põllumajanduspoliitika pärast 2013. aasta», kus esindan riigikogu maaelukomisjoni, mille aseesimees ma olen; augusti lõpus olen ühel looduskaitseteemalisel konverentsil Prantsusmaal, jällegi ENPA esindajana. Lisaks on üsna arvukalt koosolekuid Eestis ja suhteliselt mitmekesine kirjavahetus. Puhkuseks kvalifitseerub eelkõige kirjatöö vahele tehtav heinatöö (teen heina oma kahele hobusele), aga ka üks ratsamatk Pamiiris augusti alguses.

Robert Antropov, Reformierakond
Suvi on hea aeg ringi sõitmiseks ja suhtlemiseks, pere ja lähedastega tegelemiseks, aga samuti enda harimiseks ja aastaga kogunenud mõtete ja plaanide korrastamiseks... nii see suvi lähebki, Eestis ja valdavalt Virumaal liikudes ning erinevate inimestega kohtudes.

Heimar Lenk, Keskerakond
Tegelen nn. monopolidevastase seadusega, mille president välja kuulutamata jättis ja mille tase muidugi parlamendi koalitsioonile au ei tee. Teine teema on astmeline tulumaks, mille keskfraktsioon uuesti riigikogu päevakorda pani. Valimistel tõuseb teema täie tõsidusega uuesti üles. Et olen suurema osa istungitevabast ajast olnud oma valimispiirkonnas Võru-, Valga- ja Põlvamaal, siis võin kinnitada, et mingit majanduse tõusu, mida statistikud ja konjunktuuriuurijad raadios päevast päeva kiidavad, mina siin küll ei tähelda. Kõige suuremaks mureks eeloleval talvel saab tööpuudus. Kardan, et tema kibedaid vilju alles hakkame maitsma, sest pikalt tööst kõrvale jäänute arv üha kasvab. Tore on puhata koos rahvaga – laatadest, teatrietendustest, suvemöllust Kagu-Eestis puudust pole. Õnneks on mul ka kahe raamatu koostamine käsil, nii et tegemistest puudust ei tunne.

Lauri Laasi, Keskerakond
Juulis võtan paar nädalat rahulikumalt. Olen Eestis, vaheldumist Tallinnas kui ka maal. Telefonitsi alati kättesaadav. Augustis olen jälle töölainel tagasi. Siis taas igapäevastelt Toompeal.

Silver Meikar, Reformierakond
Püüan suvel võimalikult palju koos lastega (4,5-aastane Ingel ja 2 kuu vanune Taaniel) puhata. Pärast juuni tööreise (ENPA ja Iisrael) sõitsin perega abikaasa isa kodukülla Kesk-Saaremaal ning oleme teinud kõike seda, mida vanemad peaksid oma lastele pakkuma – käinud ujumas, rattaga sõitmas ja ratsutamas, teinud aias tööd ning mänginud värskelt pügatud murul jalkat. Paraku sõidan juba homme (vastus on saadetud 12. juulil – toim.) mandrile, et kolmapäeva hommikul riigikogus olla ja pärastlõunal Gruusiasse konverentsile sõita (The 7th International Conference. Georgia’s European Way. Cooperation in the Framework of the Eastern Partnership). Augusti alguses on riigikogu erakorralised istungid, kuid veel enne seda on plaanis kolmepäevane traditsiooniline pere-rattamatk, seekord Põhja-Saaremaal.

Lauri Luik, Reformierakond
Osalen võimalusel valimisringkonnas kohalikel üritustel ja ettevõtmistel ning suhtlen siinsete inimestega. Külastan erakonna ja noortekogu ettevõtmisi (mis peaasjalikult suunatud 2011. aasta valimistele). Reformierakonna Läänemaa maakonnaorganisatsiooni esimehena seadsin endale eesmärgi asutada juulikuu jooksul Vormsi piirkond, ilmselt sel nädalal (siis Läänemaal kõikides KOV-ides RE piirkonnaorganisatsioon olemas). Lisaks kavandame maakondliku noorteorganisatsiooni aktiviseerimist augusti lõpuks ja aktiivset uute inimeste kaasamist erakonda. Üritan kohalikku spordi- ja kultuurielu edendada läbi lisavahendite kaasamise kohalikku piirkonda (erinevatest fondidest). Augusti alguses koguneme ilmselt riigikogu erakorralistele istungitele. Kultuurikomisjoni suvine töö on senini toimunud e-kirja teel. Vaba aega kasutan lugemiseks, mõttetööks ja kirjatükkide ning 2011. aasta valimisplaanide koostamiseks. Nagu ikka, käib töö Maaelu Edendamise Sihtasutuse ja Hasartmängumaksu Nõukogus, mille liige olen. Puhkan augustis, pigem sportlikult ja aktiivselt.

Andres Herkel, Isamaa ja Res Publica Liit
Kui riigikogu erakorraliselt kokku tuleb, siis on põhiseaduskomisjonil ka tööd. Mõni koosolek oli ennegi augustiks kavandatud. Aga oleks vale ja rumal väita, et otsene seadusandlik töö juulis-augustis täie hooga käib. Küll töötavad paljud saadikud valimiste nimel. Mina pean väga oluliseks rahvusluse ja väärtuspõhise konservatiivse poliitikaga seotud teemasid ning nende lahtimõtestamist. See tähendab, et tööd tuleb teha ja artikleid kirjutada.
Praegu olen hõivatud oma uue raamatu käsikirjaga. Olin kuus aastat (juuni 2004 - juuni 2010) Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee raportöör Aserbaidžaani küsimuses ja need erilaadsed kogemused lihtsalt nõuavad jäädvustamist. Sellega tahaks lähema paari nädalaga valmis saada, et siis uutele teemadele ja väljakutsetele pühenduda. Mingit suurt puhkusekava ei ole, küll aga võtan mõned päevad, et perega Eestimaal ringi sõita.

Ester Tuiksoo, Rahvaliit
Üheks riigikoguga seotud töökohustusteks on olnud nii juuni lõpus kui ka juulis osaleda eelkõige Euroopa Liidu Asjade Komisjoni (ELAK) töös ja meie komisjon on käinud aktiivselt koos, ministritel on meile olnud alati mitmeid teemasid ette kanda, millega Euroopas käiakse. Juuli algusest alustas ELi eesistujana Belgia, osalesin ka ühel avaüritusel Brüsselis. Loomulikult on meil iganädalased kohtumised erakonna olulistel teemadel.

Puhata pole veel jõudnud, aga kindlasti sellist aega leian. Suvel olen nii palju kui võimalik maakodus Põlvamaal, kohtudes meeldivate inimestega, heade sõpradega ja tegeledes suviste töödega.

Harri Õunapuu, Reformierakond
Töistest tegemistest on rahanduskomisjoni töö seoses eurole ettevalmistamisega ja täiskogu paar istungit. Sellise palavusega on vahel mõistlik olla vees ja puhata jahedates kohtades, seda Eestimaal.

Peeter Kreitzberg, SDE
Juuli esimesel nädalal viisime Eesti Spordiseltsiga Kalev läbi teised amatöörspordi maailmamängud, kus osales 25 spordiorganisatsiooni 19st riigist. Suur ettevalmistustöö sai tasutud väga positiivse hinnanguga väliskülalistelt ja ka oma inimestelt. Jätkub Kalevi reorganiseerimine. Kohe tuleb asuda erakonna valimisprogrammi kokkupanemise juurde. Mõnevõrra tuleb korraldada riigikogu kultuurikomisjoni tööd. Käin oma maakodus Eismal, kus ehitame tasapisi palkmaja, käime kalal ja loodetavasti leiab varsti ka metsast üht-teist. Augusti lõpus võtan tõenäoliselt ette Hiina-reisi, osalemaks konverentsil, mis käsitleb uusi arenevaid tööstusharusid maailmas. On nii tööd kui puhkust.

Mart Nutt, Isamaa ja Res Publica Liit
Tulin just Oslost OSCE PA konverentsilt, nii et ei ole olnud aega mõelda vabale ajale (kui see peaks tekkima). Tean ette, et meid ootavad väljasõiduistungid ja erakorraline istungjärk, mistõttu kaugemale sõita ei õnnestu. Aga ega vist ei tahakski.

Valdur Lahtvee, rohelised
Tegevus juulis-augustis on mitmekesine: tegelemine kodanike muredele, mis seotud planeeringute, keskkonnarikkumiste või sotsiaalprobleemidega, lahenduste leidmisega; kohtumised erinevate huvigruppidega, nagu näiteks juuli keskel Vietnami rahandusministeeriumi delegatsiooniga, kel huvi tutvuda Eesti kogemusega keskkonnakasutuse tasude rakendamisel või siis osalemine erinevatel suvistel koolitus- või aruteluüritustel, kus vaja tutvustada Erakond Eestimaa Rohelised seisukohti või tegemisi meie majanduse efektiivsemaks ja ühiskonna jätkusuutlikumaks muutmiseks. Augusti esimestel päevadel on tulemas riigikogu erakorraline istungjärk. Kõik see tähendab ka igal nädalal päeva või paar viibimist Toompeal arvuti taga, meilide vahetamist ja tööd dokumentidega.
Üritustevabad päevad mööduvad enamasti Võrumaal kodutalus hädavajalikke majapidamistöid tehes. Nagu ikka, mahub muru pügamise, peenrarohimise, remonditööde ja puulõhkumise-ladumise kõrvale nii päikest, ujumist kui seenel-marjalkäimist. Kui palavus tuppa sunnib, siis on hulk kirjatööd ootamas.

Marika Tuus, Keskerakond
Suvi on see aeg, kui saab rohkem osaleda valimispiirkonna üritustel. Kutseid on väga mitmesuguseid. Et praegu on kohalikke sündmusi ja rahvaüritusi väga palju, on probleem pigem kellaaegade klapitamisega. Näiteks läinud laupäeval osalesin Alatskivi suveüritusel ja Meeksi järvepeol, pühapäeval Palamusel Oskar Lutsu päeval. Eeloleval nädalalõpul on kutse Mustvee linnapäevadele, samal päeval Pajusi vallapäevale, Põltsamaa memme-taadi üritusele ja Alatskivi Veskijärve üritusele jne. Tulemas on Kuremaa külapäev, Võnnu laat, Kassinurme külapäev, Melliste rahvaüritus jne. Kuid need on vaid mõned konkreetsed näited, et mitte olla üldine.

Ent piirkonna töö ei piirdu vaid üritustel osalemisega. Väga paljud inimesed tahavad praegu Keskerakonnaga liituda ning Keskerakonna juhatuse liikmena ja Tartumaa osakonna juhatuse liikmena on kohtadel tööd palju. Olen kirjutanud artikleid Tartu Postimehele, Õhtulehele ja mitmetesse piirkondlikesse ja maakonnalehtedesse. Et keskfraktsioon on andnud menetlusse palju seadusemuudatusi, mis sügisel komisjonidesse ja saali jõuavad, tuleb ka tegeleda ministeeriumidest saadetud seisukohtadega. Augustis on riigikogu istung, tulemas on ka sotsiaalkomisjoni istung – temaatikaks tööhõive. Aga loomulikult ei saa mööda lasta erakordselt kaunist suve ja kõige eeltoodu kõrvalt tuleb ikka leida aega, et natuke lõõgastuda ja nautida värskendavat järve- või merevett.

Lembit Kaljuvee, Keskerakond
Toimetan ringi ja puhkan, mul on päris paras kalender. Kui on soovi osaleda, siis arutagem. Puhke ajal olen oma kodus Eisma külas, kala püüdes ja suitsutades ning sõpru võõrustades.

Tõnis Kõiv, Reformierakond
Kõigepealt eesootavatest töökohustusest - külastamist ootavad Järvamaa pensionäride suvine kokkutulek, Järvamaa külade päev, ette peab valmistama 2. ja 3. augustil toimuvat riigikogu erakorralist istungit, läbitöötamist ootab OECD raport Eesti tööturu ja sotsiaalpoliitika kohta jne.
Teisalt jällegi on suvi parim aeg ühiseks perepuhkuseks, jalgrattamatkadeks, väljasõitudeks, rannas sulistamiseks jmt tegevuseks. Plaanin sedagi kõike juulis-augustis teha.

Liisa-Ly Pakosta, Isamaa ja Res Publica Liit
Teen muude kohustuste hulgas riigikogu ajaloo kõige esimest raportit, mille valmimistähtaeg on 1. september. Raport sai alguse õiguskantsleri poolt riigikogu sotsiaalkomisjoni 14. juuni istungil esitatud ülevaatest tasulisest ja tasuta haridusest ja käsitleb tegevusi, mis puudutavad koolide hoonete kasutamist väljaspool õppekava miinimummahtusid. Eraldi tähelepanu all on pikapäevarühmad, pikapäevaringid, huviringid, erivajadustega lapsed, perede toetamine töö- ja pereelu ühitamisel, aga ka näiteks alaealiste suunamisvahendina kasutatav kohustuslik pikapäevarühmas osalemine ning alates 1. septembrist väike muudatus põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses: kui enne olid pikapäevarühmad lihtsalt olemas, siis nüüd on kool kohustatud neid avama siis, kui kooli hoolekogu nii otsustab. Sellise raporti koostamine on oma olemuselt üsna põhjalik uurimistöö, olen saatnud kirjad mitmesuguste küsimustega kõikvõimalikele kolmanda sektori organisatsioonidele, kahele ministeeriumile, kõikidele maavalitsustele ja omavalitsustele ning eraldiseisvalt ja põhjalikumalt veel ka Tallinna haridusametile, kuna õiguskantsleri raport puudutas just nimelt Tallinna linnast laekunud infot, kus koolide eelarvete kärpimine tõi möödunud õppeaastal kaasa tasulisi pikapäevarühmi. Üldlevinud tava on siiski olnud, et pikapäevarühmad on tasuta, v.a. osas omavalitsustes pikapäevarühma toit.
Lisaks uurin, kuidas on koolihooned laiemalt kasutusel kogukonna keskustena. Raport on kättesaadav riigikogu kodulehelt pärast selle kinnitamist riigikogu sotsiaalkomisjoni poolt. Osa aega kulub ka inimeste pöördumistele vastamiseks, enamasti küsitakse lapse õigustega seonduvaid asju.

Rein Aidma, Reformierakond
Kõik on seotud – nii kohustused kui osalt ka puhkusega (ehk vaba graafik) seonduv. Näide viimasest nädalavahetusest. Reede 6. juuli: külas Setomaal naabermaakonna erakonnakaaslastel (lihtsalt suvekodu seal!) – arutasime Ida- ja Lääne-Virumaa erakonna tasemel koostööd, tulevasi valimisi jne. + jaanituli. Laupäev 10. juuli: Lohusuu kalalaadal (avamas ja erakonna telgiga presenteerimas); edasi Jõhvi lennupäeva avamine; siis osalemine Mäetaguse mõisa päeval; õhtust alates oma keskkooli klassi 40. aasta lõpetamise kokkutulek. Pühapäev – Illuka mõisa päeval – kohtumised paljude tuttavate, ka oma endiste õpilastega.
Juuli- ja augustikuusse mahuvad paljud kohtumised nii erakonna tasemel (suvepäevadeni välja); külaliste kutsumine Tallinna; otsesed kohustused piirkondade koosolekutel, uute liikmete toomine erakonda; MESi nõukogu töökoosolek; muidugi erakorralised riigikogu istungid jne. Kui jääb sõidu ajal mahti, hüppan aeg-ajalt merre (kas Tallinna lähedal või Ida-Virumaal, ei meeldi mage vesi!); püüan lugeda mõnd huvitavat (rohkem küll füüsika-astronoomia-alast) raamatut ja ajakirja; kui järjekordsel sõidul nii palju aega, et saan teed vabamalt valida, siis püüan mõnes huvitavas uues kohas pildistada kas loodust, mõnda seni külastamata mõisa; aga ka lille või lindu. Ja veel – kuna nende kahe kuu ajal juhtub põnevaid taevanähtusi (Jupiter, helkivad ööpilved, Lauritsapäeva meteoorivool jm.), siis püüan heade sõprade ja koolilastega teleskoobiga (ja ilma) öösel ka taevast silmas pidada. Jätkuks vaid ilma, nagu seni ja aega!

Erik Salumäe, Reformierakond
Juristi jaoks on töö riigikogus ja selle õiguskomisjonis kindlasti üks erialase tegevuse vorme ning erialase hariduse täiendamine on parlamenditöö professionaalseks tegemiseks äärmiselt oluline. Kandideerisin Tartu Ülikooli õigusteaduskonna doktoriõppesse ning sain äsja teate, et olen osutunud vastuvõetuks (teema seondub inimõiguste temaatikaga). Juulis-augustis tuleb koostöös juhendajaga koostada detailne doktoriõppe kava. Kindlasti haakub enesetäiendamisega ka iseõppijana alustatud prantsuse keele õpe.

Juulis on olnud artiklite kirjutamist, aga ka näiteks osalemine perekonnaõiguse-teemalises raadiosaates. Kaasaegsed infotehnoloogilised võimalused on taganud selle, et riigikogu tööga seotud küsimustega saab tegeleda kohast ja ajahetkest hoolimata. Olen jälginud uue perekonnaseaduse ja perekonnaseisutoimingute seaduse rakendamisega seotud probleeme ning kindlasti tõstatan sellega seonduvalt rida küsimusi riigikogu õiguskomisjoni ja justiitsministeeriumi ees juba augustikuus. Uue Kodanikuühiskonna arengukava eelnõuga seonduvalt kavatsen kohtuda mitme kodanikuühenduse esindajatega.
Augustis on lisaks riigikogu erakorralistele istungjärkudele ees võlgade ümberkujundamise ja võlakaitse seaduse eelnõu töörühma koosolek, kus tulevad käsitlemisele kümned ettepanekud ja märkused fraktsioonidelt ja huvirühmadelt. Kolme olulise eelnõu menetlemise eest vastutajana õiguskomisjonis pean püüdma enne septembrikuiseid komisjoniistungeid leida kompromisslahendusi nii uute halduskohtumenetluse seadustiku ja karistusregistri seaduse kui osakapitali sissemakseta äriühingute asutamise eelnõu juures.
Ilusad ilmad on võimaldanud käia perega nii rannas kui ka külastada erinevaid paiku Eestimaal. Ansambliga Vox Clamantis on olnud mõned kontserdid Eestis, samuti üks nädalavahetusel toimunud kontsertreis Šveitsi.

Jüri Ratas, Keskerakond
Teatud töökohustused on seotud tööga riigikogu juhatuses. Suvi on hea aeg töötada läbi materjali, mis puudutab kohalike omavalitsuste küsimusi, olgu selleks siis eelarvekärped või haridustemaatika. Mõnikord on lausa üllatav lugeda peaministri seisukohtasid astmelisest tulumaksust. Kasutan ka suve oma doktoritöö kirjutamiseks. Kindlasti leian aega ka puhkamiseks, mis eeskätt tähendab Eestimaal koos perega olemist ning mõningate kultuuriürituste külastamist, näiteks Viljandi folk.

Kalev Kotkas, SDE
Tulenevalt maaelukomisjoni spetsiifikast osalen Maalehe aasta põllumehe žürii töös, mis tähendab ca 20 nominendi majapidamiste külastamist juulis, st kokku 6 päeva ja kõikide maakondade külastamist. Veel tuleb osaleda (samuti komisjoni spetsiifikast tulenevalt ) erinevate põllumeeste organisatsioonide aastakoosolekutel, suvepäevadel, maakondlikel talupäevadel jne, kahel korral tuleb kokku Hasartmängumaksu nõukogu, ühel korral Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi nõukogu, 10.-13. august olen Norrtäljes mereliste ühendusteede alase Kesk-Läänemere projekti juhtkomitees, augusti alguses on riigikogu erakorraline istung ja maaelukomisjoni istung. Nimetatud toimetuste vahepeal teen oma talus heina.

Imre Sooäär, Reformierakond
Endal on mul suvel tegemist piisavalt. Pean vastu võtma Kanada Väliskaubanduse ministri ja Norra parlamendi delegatsiooni, töötama Lääne-Euroopa Kaitse- ja Julgeoleku Assamblee raportiga, osalema külalisena mitmetel üritustel. Tahaksin läbi sõita ka kogu oma valimisringkonna, nii palju kui võimalik, ja kuulata, mis inimestel südamel. Kui keegi mind külapoes näeb, võib julgelt ligi astuda ja nööbist kinni võtta. Puhkuseplaane ei ole veel jõudnud teha, aga kindlasti osalen Muhu Väina regatil ja kirjutan heliteost 2011. aasta laulu- ja tantsupeole. Eks see on ka omamoodi mõttepuhkus poliitikast.

Maret Maripuu, Reformierakond
Teen, nagu kolleegidki, seda, mida tavalise talvise rutiini jooksul ei jõua. Lahendan neid valijate probleeme, mis on tavalisest ajast edasi lükkunud. Augusti veedan koos pojaga Muhus, loen talve jooksul kogunenud raamatuid, teen aia- ja põllutöid, mis on mulle parimaks puhkuseks. Lähen Saaremaa Ooperipäevadele. Muide, kuulun ka Euroopa Liidu asjade komisjoni, mis peab oma tavaistungeid kõigil aastaaegadel

Toomas Tõniste, Isamaa ja Res Publica Liit
Töökohustuste kõrvalt jääb ka aega aktiivselt puhata. Valmistun jõudumööda 6.-12.08 Tallinnas toimuvateks purjetamise maailmameistrivõistlusteks klassis Melges24, kus loodame maailma paremikule väärilist vastupanu osutada.

Peep Aru, Reformierakond
Püüan juulis jõudumööda tegeleda nii töö tegemise kui ka puhkamisega. Töös on põhiline tavaline fraktsiooni esimehe tegevus: oma kolleegidega on rääkimist päris paljudel teemadel. 15. juuli toimub rahanduskomisjoni istung, omajagu aega on võtnud ja võtab riigikogu erakorraliste istungite ettevalmistamine. 6 juulil toimus nõupidamine Viljandi, Eesti Olümpiakomitee ja haridusministeeriumi juhtidega kohapealse spordielu korraldamise üle.
Kõige parem puhkus on Eestimaal, oma pere ja lastelastega. Kerged aiatööd, mõned mere ääres käimised ja kultuuriüritustel osalemine ongi puhkus. Kulminatsioon on kindlasti Viljandi pärimusmuusika festival: kodu on täis pereliikmeid ja sõpru, festivalile ja Viljandi pärimusmuusikakeskuseks saamisele pikaajalise kaasaaitajana on kohustused ka erinevatel üritustel ja vastuvõttudel osalemisel ja mõnede külaliste saatjaks olemisel. Kahju, et trauma tõttu ei saa tegeleda suurima hobi - tennisemänguga. Nüüd ei teagi, kas Postimehe küsimustele vastamine oli töö või puhkus.

Paul-Eerik Rummo, Reformierakond
Tegemistest puudust ei ole. Peaaegu nädala võttis OSCE Parlamentaarse Assamblee istungjärk Oslos, kus muu hulgas püüti seada sihte ühenduse mõjujõu tugevdamiseks. Riigikogu kultuurikomisjon tegeleb Euroopa Komisjoni rohelise raamatuga «Kultuuri- ja loomemajanduse potentsiaali rakendamine», mille ettevalmistamisel oli märkimisväärne osa ka Eestil. Ees on ootamas arutlused kodanikuühiskonna edasiste arengute üle, millesse olen hõlvatud Kodanikuühiskonna Sihtkapitali nõukogu kaudu. Ja muidugi monopoliseaduse uus läbivaatamine riigikogu erakorralisel istungil. Põhilise tähelepanu püüaks aga suunata Reformierakonna hariduspoliitiliste teeside (Tiigrihüpe 3) edasiarendamisele. Päevad on samas veel päris pikad, jääb aega päikest võtta, ujuda, väikestest lastelastest lõbu tunda, mõnel kontserdil käia, lugeda (soovitan kõigile näiteks professor Jüri Saare suurepärast artiklit «Kurjad konstandid ja Eesti» värskes Akadeemias).

Jaan Kundla, fraktsiooni mittekuuluv saadik
Olen juba riigikogu riigikaitsekomisjoni liikmena osalenud võidupüha tähistamise üritustel Tallinnas ja Viljandis, Eesti sõjameeste kokkutulekul Tori mälestuskirikus (esinenud ka kõnega), mitmetel väiksematel üritustel, nagu mitmed kohtumised teiste riikide suursaatkondadega, kohalikud üritused Järva- ja Viljandimaal ja need kõik jätkuvad veel, Eurodemokraatide Kongressil Brüsselis (olen selle organisatsiooni liige) jpm. Aga puhkamiseks leian ka aega, puhkan Eestimaal. Annaks Taevataat vaid päikest ja ilusaid ilmu.

Margus Tsahkna, Isamaa ja Res Publica Liit
Augusti alguseks kutsus IRL kokku riigikogu erakorralise istungi monopolide ohjamise seaduse aruteluks. Juulis toimub ka rahanduskomisjoni istung euroga liituimse teemal. Lisaks tegelen erakonna valimisprogrammi kokkupanemisega. Viimased viisteist aastat olen ka oma ema maasikatalu maasikaid Tartu turul müünud, sel aastal siis nädala aega. See annab väga hea ülevaate inimeste muredest ja mõtetest, kuna turul kohtab inimesi kõikidest ühiskonna kihtidest. Ja suvi on see aeg, kui saan maksimaalselt koos lastega olla, kui ilm lubab siis mere ääres, kuna see on parim investeering laste tervisesse talveperioodiks. IRLi parlamendifraktsioonil on selle aasta suvekuudel kavas
visiidid nelja maakonda: Pärnumaale, Viljandimaale, Saaremaale ja Hiiumaale. Visiitidel me kohtume inimestega, kuulame nende arvamusi ja vastame nende küsimustele. Visiitidel osalemine on kõigile IRLi parlamendisaadikutele kohustuslik.

Kaia Iva, Isamaa ja Res Publica Liit
2. ja 3. augustil toimuvad riigikogu istungid, et arutada Vabariigi Presidendi poolt välja kuulutamata jäetud monopolide ohjeldamise seadust. IRL kutsus riigikogu kokku, sest peab tähtsaks, et enne kütteperioodi algust võetaks vastu seadus, mis vähendab inimeste koduga seotud kulutusi.
* IRLi parlamendifraktsiooniga oleme selle aasta suvekuudel visiitidel neljas maakonnas: Pärnumaal, Viljandimaal, Saaremaal ja Hiiumaal.
* Osalen Eesti esindajana Euroopa Rahvapartei Naisorganisatsiooni suveakadeemias, kus teemaks on «Naised konfliktipiirkondades ja kriisisituatsioonides».
* Hasartmängumaksu nõukogu esimehena vajavad ettevalmistamist ning läbiviimist igakuised istungid. Samuti sellega kaasnev infovahetus, nõuanded ja küsimustele vastamised (võimalike) taotlejatega.
* Toimuvad töised arutelukohtumised (Käsmus laste integratsioonilaager; Järvamaa eakate sotsiaalse kaasamise õppepäev; Järvamaa külade päev, Viisu lasteaed jne), samuti osalemine kutsetega üritustel, kus on olnud sisuline koostöö.
* Reklaamiseaduse alkoholipoliitikat käsitlevale osale paranduseelnõu ettevalmistamine. Eesmärgiks muuta alkoholireklaamireklaam vähem positiivseid emotsioone loovaks ning kuivalt faktipõhiseks (sarnane põhimõte on näiteks Prantsusmaal). See on alkoreklaami ülesehituse põhimõtteline muutus. See põhimõte sai IRLi fraktsiooni ettepanekul ka valitsuse alkoholimemorandumisse kirja, kuid kahjuks ei leidnud valitsuses konsensust.
Muud tegevused (väiksemad kohtumised, artiklid ajalehtedes jmt).

Rain Rosimannus, Reformierakond
Parlamendiliikme kohustused on minu arusaamist mööda igal aastaajal ühesugused - esmalt lugeda ja mõelda, siis arvata ja seletada. Tänu istungjärkude vahelisele ajale jääb esimeseks kaheks praegu kõvasti rohkem aega ja see on alati puhas rõõm ja puhkus. Aga ükski terve inimene ei tegele 24/7 ainult poliitikaga, eriti sellise jumaliku ilmaga. 2. ja 3. augustil tuleb paraku taas koguneda, et parandada vigu, mille eest me oma partnereid hoiatasime.

Heljo Pikhof, SDE
Töise poole pealt valmistan ette tuleva hooaja tervishoiu-, töö-, sotsiaalvaldkonna seaduseelnõusid (näit naistevastane vägivald; elatisraha maksmine neile lastele, kelle kohustatud vanem sellest kõrvale hoiab). Selgete seletuskirjade tarvis töötan läbi teemakohaseid uuringuid; korrastan aasta jooksul kogunenud materjale, vaatan üle riigikogu stenogramme neis küsimusis, milles vajan terviklikumalt ülevaadet jne. Kirjutan sotsiaalküsimustes paar ajaleheartiklit; Tartus on kohtumisi mitme huvigrupi esindajatega ja augusti alul riigikogu istung. Tänavune suvi lausa sunnib puhkama. Suvine Tartu on võrratu, mõned päeva veedan ka Pärnu mererannas. Vihma või liigse palavusega võtan aega eelkõige lugemiseks.

Rein Ratas, Keskerakond
Minu otsesed töökohustused juulis-augustis tulenevad eeskätt sellest, et olen riigikogu keskkonna- ja Euroopa Liidu asjade komisjoni liige. Nende komisjonide koosolekuid toimub ka suvel. Olen keskkonnakomisjoni poolt määratud metsanduse 2011-2020 aasta arengukava koostamise töörühma; töötan läbi arengukava praegust versiooni, mis tuleb sel sügisel riigikogus menetlusse. Olen ka Eesti looduskaitse 100. aastapäeva ürituste töörühma liige, sestap olen tegev ka sellest tulenevaga. Olen kohal riigikogu erakorralisel istungil. Eeltoodule lisanduvad kohtumised inimestega. Leian aega ka puhkamiseks. Selleks kasutan Eesti maastike imetabast vahelduvat, eeskätt metsamiljööd. Loen tavaliselt rohkem, praegu on käsil A. Beevor`i «Berliin 1945».

Jaak Salumets, Reformierakond
«Rege rauta suvel ja vankrit paranda talvel». Selle vanasõna järgi olen planeerinud ka oma suvised ettevõtmised. Olen Viimsi Reformierakonna piirkonna juht. See kohustab mind valla elu ja tegemistega kursis olema. Olen veel volikogu maakomisjoni liige. Nii et osalen reaalselt valla töödes ja tegemistes.
Väga palju suvist aega kulub Eesti Treenerite Liidu töödele ja tegemistele. Olen nimelt juhatuse esimees. Kevadel loodi riigikogus saadikute toetusrühm Eesti spordi toetuseks. Novembris toimub järjekordne Eesti Spordi Kongress. See kõik nõuab ettevalmistamist ja tööd ka suvel.
Kuna elutee on jõudnud sinnamaani, et oma tööd ja tegemised tuleks raamatuks vormida, ongi see minu puhkuseks. Mulle meeldib oma vabad hetked veeta kodus Eestis. Selleks, et olla sügisel jälle tegus, on suvi kõige parem aastaaeg taastada vaimne ja füüsiline tasakaal!

Evelyn Sepp, Keskerakond
Juuli-august ei erine suures plaanis ühestki teisest kuust, välja arvatud selle poolest, et tegemist on vist ajalooliselt palava suvega. Regulaarselt tuleb osaleda komisjonide töös, parlamentaarses järelevalves, esitada ja valmistada ette seaduseelnõude parandusettepanekuid, lisaks on päevakorras mitu päevakajalist spordipoliitika küsimust, millele ootan vastuseid ka mitmelt ministrilt jne. Peale erakorralisi istungeid augusti alul olen Eesti võistkonnaga Budapestis EMil. Seal toimuva vahendamist võib vist pidada selliseks töiseks puhkuseks:)

Tarmo Mänd, Reformierakond
Suvekuudel toimub põhiline töö ikka valimispiirkonnas, mistõttu võib öelda, et puhkus ja töö on omavahel seotud. Suvi on parim aeg, mil saadik saab vahetus kontaktis suhelda kohalike inimestega, osaleda rahvaüritustel ja koosviibimistel jne. Lisaks toimub töö veel nii fraktsioonis kui ka rahanduskomisjonis.

Head lugejad, avaldage arvamust – kas riigikogulastel võiks olla seadusega ette nähtud puhkus, mitte nad ei peaks seda seadusest tulenevalt tööaja arvelt võtma?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles