Lõhutud südamete kurbmäng

, filmitegija ja -kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birte Schnöinki kehastatav Henriette Vogel näib filmis küll natuke naiivsena, kuid samas on ta õrn ja tundliku meelelaadiga.
Birte Schnöinki kehastatav Henriette Vogel näib filmis küll natuke naiivsena, kuid samas on ta õrn ja tundliku meelelaadiga. Foto: Kaader filmist

Heinrich von Kleisti ja Henriette Vogeli kaksikenesetapu lugu.

Läbi aegade on armastatud jutustada lugusid armastusest ja surmast. Mida õnnetum armastus või ebaharilikum surm, seda suurema dramaatilisema fantaasiapuhangu on see sündmus teose loojas tekitanud. Vähesed on otsustanud need kaks elementi oma maises elus täiuslikult realiseerida.

Saksa kirjanduse suurkujul Heinrich von Kleistil õnnestus teha seda märkimisväärse aplombiga aastal 1811, lastes vastastikusel kokkuleppel kõigepealt maha oma sõbratari Henriette Vogeli ning võttes seejärel elu ka iseendalt. Mees, keda ei tunnustatud tema eluajal, on nüüd saksa romantikute esifiguur, ja isegi üllatav, et von Kleistist on tehtud vaid üks-kaks biograafilist filmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles