Valges magamine võib tekitada depressiooni

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öine valgus võib tekitada depressiooni.
Öine valgus võib tekitada depressiooni. Foto: SCANPIX

Pidev kunstlik valgus öisel ajal võib suurendada depressiooni ja suitsiidi riski.

Värskes uuringus leiti, et mida pikemalt ja intensiivsem öine kunstlik valgus on, seda suurem on võimalus depressiooni sümptomite tekkeks, vahendab Huffington Post.

Jaapani Nara ülikooli uneteadlase Kenji Obayashi sõnul näitab uuring, et valges magamine on seotud depressiooni sümptomite, unekvaliteedi, ainevahetushäirete ja vererõhuga. «Terviseprobleemide, nagu depression ja unetus, korral võivad tekkida suitsidaalsed mõtted,» selgitas Obayashi, kes on ühtlasi uuringu kaasautor.

Uuring avaldati ajakirjas Journal of Affective Disorders.

Obayashi sõnul võib öine valgus mõjutada loomulikku ööpäevast rütmi, mis on seotud une-ärkveloleku tsüklitega.

Kuidas ohtu vähendada

Lülita ekraanid välja. Lülita välja televiisorid, sülearvutid, telefonid, arvutid ja tahvelarvutid vähemalt tund aega enne magamaminekut. Kui oled harjunud mõnda neist enne uinumist kasutama, proovi kuulata raadiot või audioraamatut.

Vähenda valgust. Proovi õhtuti laelampide asemel kasutada laualampe.

Magamistuba pimedaks. Kasuta pimendavaid kardinaid, mis takistavad tänavavalgustuse tuppa paistmist. Ära unusta enne uinumist välja lülitada televiisorit.

Kasuta magamismaski. Kui sul pole võimalik kogu valgustust magamistoas välja lülitada, kasuta silmi katvat maski.

Punakas valgus. Sinakas valgus segab und kõige enam, seega võiksid kasutada madala intensiivsusega punase valgusega valgustit või punaseid kaitseprille, kui pead öösel ringi liikuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles