Kõige olulisem on, et lastel ei tekiks rutiini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna kooliteed alustav Arete Kolk ootab väga kooli ja õppimist. Numbrid ja tähed on 7-aastasel Aretel juba selged. Koolis tahab ta veel targemaks saada ning hea meelega võtaks ta sinna kaasa ka oma kassi Simba.
Neljapäeval käis Arete Tartus kooliasju ostmas ja leidis endale sobiva koolikoti.
Täna kooliteed alustav Arete Kolk ootab väga kooli ja õppimist. Numbrid ja tähed on 7-aastasel Aretel juba selged. Koolis tahab ta veel targemaks saada ning hea meelega võtaks ta sinna kaasa ka oma kassi Simba. Neljapäeval käis Arete Tartus kooliasju ostmas ja leidis endale sobiva koolikoti. Foto: Margus Ansu

Arete Kolgi klassijuhatajaks sai Valgast pärit Anneli Sarnit, kes oli ka kevadel kolmanda klassi lõpetanud Arete venna klassijuhataja.

Anneli Sarnitil algab sel sügisel 27. õpetamisaasta. Kolm aastat on ta olnud Rõngu keskkoolis algklassiõpetaja ning kuni kuuenda klassini annab matemaatikat. Varem on ta õpetanud ka Aakre lasteaias-algkoolis.

Anneli Sarnitile osutus sel aastal üllatuseks see, et esimesse klassi tuleb üsna palju õpilasi, tervelt 20. «Arvasin, et lapsi tuleb 13-14, aga et nii palju, seda küll oodata ei osanud,» märgib ta. Oma tulevasi õpilasi Anneli Sarnit veel väga hästi ei tea.

Õpetaja ütleb, et ootusärevus on tal sees, sest tuleb hakati õpetama uusi lapsi ning kas ta saab ikka sellega hakkama. «Kõik on uus, septembrikuus,» muheleb ta.

Rõngu keskkoolis õpetab algklasside õpetaja kolm aastat, mitte neli, nagu paljudes koolides. Anneli Sarnitil on natuke kahju sellest, sest ta tahaks lapsi pikemat aega õpetada.

«Vahel ikka tulevad õpetamisest loobumise mõtted, kuid kui esimene september saabub, siis muutub see mõte, sest see on ütlemata hea tunne, kui lapsed lilli toovad. Siis olen ma  rõõmus, et mul selline amet on,» sõnab ta.

Anneli Sarniti arvates on kõige olulisem see, et lastel ei tekiks rutiini, sest muidu hakkaks neil koolis igav. Ta räägib, et tema õpetamismeetod on üsna egoistlik ehk ta mõtleb sellele, mida tema tahaks õppida, ning siis proovib ka seda õpilaste peal.

Anneli Sarnitil pole oma õpetajakarjääri ajal olnud vaikseid lapsi. «Kõik on olnud aktiivsed ning kärts ja mürts on kogu aeg olnud. See on ka õige,» räägib ta.

Ta ütleb, et lapsed pole pahatahtlikud ning kõige hullem, mida nad teevad, on mõne kodutöö tegemata jätmine. «Nuttes ei ole ma veel klassist ära jooksnud,» ütleb ta rõõmsalt.

Anneli Sarnit peab ennast liiga leebeks õpetajaks ning selle tõttu arvab ta, et õpilased «istuvad talle tihti pähe».

Rõngu keskkooli traditsiooniks on 14 aastat olnud see, et Rõngu maanaiste selts kingib igale esimesse klassi minevale lapsele villased sokid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles