Nestor tooks esimese pensionisamba iivet soosima

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi
Beebi Foto: SCANPIX

Sotsiaaldemokraatide aseesimehe Eiki Nestori sõnul peaks pension sõltuma senisest enam laste arvust ja seda tuleks teha riikliku pensionisüsteemi ehk esimese samba kaudu.

Põhimõtteliselt saab seda teha tema sõnul kahte moodi. «Üks võimalus on tänast süsteemi edasi arendada laste pealt lisanduvaid staažiaastaid suurendades,» rääkis Nestor Postimees.ee’le.

Teine võimalus on n-ö lastepensioni kehtestamine, mis tähendab kindlat võrdset pensionilisa iga lapse pealt igale vanemale.

Nestori väitel näib see variant sotsidele isegi sümpaatsem, sest siis ei sõltu laste eest lisanduv pensioniosa varem teenitu suurusest.

Sündivuse kasvu ei mõjuta tema sõnul niivõrd tulevane pension, kuivõrd töö ja pereelu parem ühitamine ning laste kasvamise toetamine.

Tema sõnul on Eesti jäänud tegelikult mõnes asjas poolele teele.

«Praegu väärtustame lapse sündimist ja esimesi eluaastaid kõrgemalt kui järgnevaid. Esimene samm oli vajalik, kuid see ei anna piisavalt tulemust, kui ei ole vastaval arvul lasteaiakohti.»

Nestori nägemuses võiks ka riigi tugi laste kasvatamisel olla tõhusam - alates lastetoetuste suurendamisest neile, kellel seda tõepoolest vaja on, lõpetades huvialaringide jms kättesaadavaks tegemisega.

Eesti päästaks pensioniaugust see, kui siinsed inimesed saaksid rohkem lapsi, paraku aga soosib meie praegune pensionisüsteem just madalamat sündimust, väitis eilses Postimehes «Eesti inimvara raporti» toimetaja, inimgeograaf Garri Raagmaa.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles