Mikser allkirjastas kuue riigiga kiirreageerimisjõu loomise leppe

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seitsme riigi kaitseministrid eile õhtul Ühendkuningriigi sõjalaeva HMS Duncan pardal toimunud allkirjastamisel.
Seitsme riigi kaitseministrid eile õhtul Ühendkuningriigi sõjalaeva HMS Duncan pardal toimunud allkirjastamisel. Foto: Kaitseministeerium

Kaitseminister Sven Mikser allkirjastas eile õhtul koos Ühendkuningriigi, Läti, Leedu, Taani, Norra ja Hollandi ministritega ühiste kavatsuste leppe, mille alusel riigid alustavad ettevalmistusi uue sõjalise kiirreageerimisjõu – ühendekspeditsiooniväe loomiseks.

«Ühendekspeditsioonivägi annab Eestile väga hea võimaluse jätkata tihedat koostööd Ühendkuningriigi ja teiste liitlastega, kellega meid seob relvavendlus ISAFi-operatsioonilt Lõuna-Afganistanis,» ütles Mikser.

«Samuti on ühendekspeditsiooniväe moodustamine üks konkreetne samm NATO reageerimisvõime tõstmise suunas.»

Ühendekspeditsioonivägi on seitsme NATO liikmesriigi relvaüksustest moodustatav kiirreageerimisjõud, mille koosseisus hakkavad olema nii maa-, mere- kui ka õhuväeüksused. Ühendekspeditsioonivägi on võimeline viima läbi kiireid sõjalisi operatsioone liikmesriikide kaitseks, aga ka reageerima loodusõnnetustele ja humanitaarkriisidele.

Ühendekspeditsiooniväe loomise eestvedaja on Ühendkuningriik, kes kutsus uues üksuses osalema Eestit, Taanit, Norrat, Lätit, Leedut ja Hollandit, keda kõiki seob varasem hea kogemus rahvusvahelistelt operatsioonidelt.

Pärast leppe allkirjastamist algavad läbirääkimised ühendekspeditsiooniväe struktuuri paikapanemiseks. Uue üksuse suurus ja Eesti panus sellesse selguvad kaitseministri sõnul sügise jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles