Toiduvärvide hoiatused tulevad ajapikku

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastele teeb kindlasti nalja, kui pulgakomm keele tumepunaseks või erelillaks värvib, aga nende tervisele võivad toiduvärvid tõsist häda teha.
Lastele teeb kindlasti nalja, kui pulgakomm keele tumepunaseks või erelillaks värvib, aga nende tervisele võivad toiduvärvid tõsist häda teha. Foto: Raigo Pajula

Maiustustes ja karastusjookides olevate lastele hüperaktiivsust tekitavate toiduvärvide kohta pole poodides hoiatussilte, leidsid ülikoolilinna vabatahtlikud tarbijakaitsjad. Need tulevad, kinnitas ametnik.



«Masendav,» iseloomustas Tartu tarbijanõustamis- ja infokeskuse juhataja Tiiu Müürsepp teisipäeval, 20. juulil Tartu neljas kaupluses korraldatud uuringu tulemust.
Vaid neljal riskantseid toiduvärve sisaldaval tootel oli juures nõutav teave toiduvärvide kahjulike mõjude kohta.»

Ohtlikud toiduvärvid

Retke nelja kauplusse korraldasid vabatahtlikud tarbijakaitsjad põhjusel, et 20. juulist tuleb Euroopa Liidus lisada hoiatusteave «Võivad avaldada kahjulikku toimet laste aktiivsusele ja tähelepanuvõimele» toodetele, mis sisaldavad Inglismaa Southamptoni ülikooli teadlaste uuringu põhjal lastel hüperaktiivsust põhjustavaid toiduvärve E102, E104, E110, E122, E124 ja E129.

Nõuetekohane hoiatusteave oli vaid kolmel Leedus toodetud siirupil ja Tais valmistatud suhkrustatud ananassi- ja papaiakuubikutel.

Enamikul ehk 71 uuritud tootel hoiatusteavet polnud. Selleta olid näiteks paljud lahtised kummikommid, Poola tarretised, Läti sidruni-, kirsi- ja metsmaasikaželeed, kodumaised pulgakommid Surra-Murra ja Kukekas, mitmed Leedu päritolu karamellivalikud ja karamellid, Kalevi pirnimaitseline karamell ja Helluse siirupid.

Hoiatused tulevad

«Lisaainete eest hoiatavat teavet ei saagi veel kõigil asjadel olla,» ütles tarbijakaitseameti kvaliteediekspert Marje Kokk.

Ta selgitas, et 20. juulil jõustunud Euroopa Liidu määruse järgi peab lastes hüperaktiivsust tekitavate lisaainete hoiatus olema kaubal, mis on toodetud alates määruse kehtima hakkamise päevast.

Kõike, mis on toodetud enne selle aasta 20. juulit, võib hoiatava lisateabeta müüa kauba säilivusaja lõpuni.

Ettevaatust, E!

• Lastele halvasti mõjuvate värvainete nimekirjas on kuus keemilise sünteesi teel saadud asovärvi: tartasiin (E102), kinoliinkollane (E104), päikeseloojangukollane (E110), asorubiin (E122), erkpunane (E124) ja võlupunane (E129).

• Tartasiin annab rohelise värvi näiteks karastusjoogile Tarhun ja paljudele kummikommidele. Asovärvi E110 kasutatakse näiteks apelsinisiirupite värvimiseks, E129 annab kaubandusliku välimuse paljudele Poolas toodetud tarretistele.

Allikas: Tartu tarbijanõustamis- ja infokeskus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles