Õhtumaa väljakutsed

Jaak Aaviksoo
, riigikogu liige (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Peeter Langovits / Postimees

Külma sõjana tuntud globaalne vastasseis lõppes Nõukogude Liidu lagunemisega. Siis tundus, ja paljudele tundub praegugi, et hea saavutas kurja üle lõpliku võidu ja maailma on saabunud rahuaeg. Saabunud on ajaloo (sõdade?) lõpp, nagu 25 aasta eest ennustas Francis Fukuyama.

Selle soovmõtlemise varjatud kaasandeks oli ühtlasi usk lääneliku elukorralduse ülimuslikusse. Sigines ettekujutus, et riigid ja rahvad on küll eri arenguetappidel, ent liiguvad kõik suurema demokraatia, inimõiguste austamise ja turumajandusliku riigikorralduse poole. Need ideaalid olid teise ilmasõja võitjad kirjutanud ka rahvusvahelistesse dokumentidesse alates ÜRO põhikirjast kuni igat sorti hartade ja konventsioonideni – selgroog, mille najale on ehitatud nüüdisaegne rahvusvaheline elukorraldus ja seda kandvad institutsioonid.  

Kui avanes võimalus, oli Eesti varmas neid ideaale omaks kuulutama. Praeguseks oleme harjunud mõtlema demokraatiast, inimõigustest ja turumajandusest kui loomulikest ideaalidest, millestki «kõrgemalt antust», küsimata õieti nende ideaalide olemuse järele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles