Patriarh: vene maailma idee ei ole Ukraina anastamise vahend

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill koos Riia linnapea Nils Ušakovsiga 6. septembril Punasel väljakul Moskva päöeva tähistamisel.
Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill koos Riia linnapea Nils Ušakovsiga 6. septembril Punasel väljakul Moskva päöeva tähistamisel. Foto: SCANPIX

Vene maailma idee ei ole Ukraina anastamise vahend, kinnitas Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill.

«Üks mõiste - vene maailm - viib meie vastaseid endast välja, kaasa arvatud neid marurahvuslikke jõude Ukrainas, kes püüavad Venemaas näha vaenlast ja vene maailmas hirmsat poliitilist doktriini, mis on suunatud Ukraina suveräänsuse piiramisele, Ukraina anastamisele,» rääkis kirikupea oma saates «Hingekarjase sõna», mida näitab Pervõi telekanal.

Ta viitas Venemaa esimesele koondkroonikale «Möödunud aegade jutustus», mis kirjutati Kiievis ja algas sõnadega «Kust algas vene maa».

«Ja mitte keegi Kiievis ei nimetanud end ukrainlaseks, kõik nimetasid ennast venelasteks, rusitšiteks. Niiviisi kutsusid meid ja meie iidseid esivanemaid ka bütsantslased - russideks,» tähendas Kirill.

Tema sõnul ei ole vene maailm mitte Vene Föderatsiooni või Vene impeeriumi maailm, see saab alguse «Kiievi ristimisnõust».

«Vene maailm on omaette tsivilisatsioon, millesse kuuluvad inimesed, kes täna nimetavad ennast erinevalt - kes venelasteks, kes ukrainlasteks, kes valgevenelasteks. Sellesse maailma võivad kuuluda inimesed, kes ei ole üldse slaavlased, kuid on selle maailma kultuurilist ja vaimset osist omaks võtnud,» seletas patriarh.

«Vene maailma religioosne mõõde on meie inimeste rahulembuse allikaks. Neid väärtusi pole tänapäeval kerge säilitada. Ent tuleb aru saada, et ilma nende väärtusteta ei oleks vene ega ukraina ega valgevene rahvast olemas, kõik nad sulatataks mingis tsivilisatsioonide katlas ümber,» hoiatas patriarh.

Tema sõnutsi on vene maailma tarvis säilitada «mitte selleks, et taastekitada mingeid poliitilisi konstruktsioone, ehitada uusi impeeriume, luua sõjalisi blokke», vaid selleks, et «hoida ülimat pärandit, mille me saime oma esivanematelt».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles