Põhiseaduskomisjon toetas valimisea alandamist kohalikel valimistel

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Parlamendi põhiseaduskomisjon otsustas täna toetada ja saata suurde saali esimesele lugemisele 41 koalitsioonisaadiku algatatud põhiseaduse muudatuse, mis võimaldaks kohalikel valimistel hääletada noortel alates 16. eluaastast.

Eelnõu peaks riigikogu täiskogu ette jõudma 16. septembril ning komisjon soovitab selle esimese lugemise lõpetada. Valimisea alandamise ettepanekuga algselt välja tulnud Eesti Noorteühenduste Liit kinnitas, et eelnõu arutelul on riigikogus kohal ka liitu esindavad noored.

Põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest esimees Rait Maruste ütles Postimehele, et koalitsioonisaadikud avaldasid komisjonis eelnõule toetust ning ainus, kes väljendas muudatusele endiselt vastuseisu, oli Keskerakond. «Praeguse seisuga ei ole kahtlust, et eelnõu esimese lugemise läbib,» lausus ta ning lisas, et pärast seda oodatakse eelnõule kuu aja jooksul muudatusettepanekuid.

Teisele lugemisele ei jõua muudatus aga enne detsembri keskpaika, sest kahe lugemise vahele peab seaduse järgi jääma vähemalt kolm kuud. Teist ja kolmandat lugemist peab lahutama aga vähemalt kuu aega.

Reformierakonda ja Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluvad riigikogu saadikud algatasid põhiseadust muutva eelnõu juuli alguses eesmärgiga anda kohalike volikogude valimistel hääletamise õigus noortele alates 16. eluaastast. Muudatusega soovivad saadikud kaasata noori inimesi senisest enam kohaliku elu arutamisse ja otsustamisse.

Valimisea alandamine eeldab põhiseaduse kahe paragrahvi muutmist, mis algatajate soovi kohaselt vajab riigikogu kahe järjestikuse koosseisu heakskiitu.

Valimisea langetamine mõjutaks otseselt umbes 24 000 16-17-aastast noort. Kui riigikogu praegune ja tuleval kevadel valitav koosseis otsustavad muudatust toetada, saavad koolinoored hääletada 2017. aastal toimuvatel kohalikel valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles