Video: viis olulist asja uue Euroopa Komisjoni kohta

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Rumm
Hannes Rumm Foto: Toomas Huik / Postimees

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Hannes Rumm toob lühikeses videoloos välja viis asja, mida komisjoni täna avalikustatud uue koosseisu puhul tähele panna.

Euroopa Komisjoni uus president Jean-Claude Juncker avalikustas täna oma komisjoni portfellide jaotuse:

Prantsusmaa esindajast Pierre Moscovicist saab majandusvolinik, kes vastutab majandus-, finantsasjade, maksu- ja tolliküsimuste eest. Britt Jonathan Hillist saab rahandusvolinik, kelle vastutusalas on finantsstabiilsus, finantsteenused ja kapitaliturud, teatas Euroopa Komisjon oma avalduses.

Euroopa Komisjoni endine siseasjade volinik, rootslane Cecilia Malmström sai ülesandeks pidada läbirääkimisi sõlmimaks maailma suurimat kaubanduslepet USA ja Euroopa vahel.

Euroopa Komisjoni endine energeetikavolinik Günther Oettinger hakkab vastutama digitaalmajanduse eest. See portfell tähendab ka seda, et sakslane hakkab tegema kapitaalremonti ELi telekommunikatsiooniturul.

Soome eelmisest peaministrist Jyrki Katainenist saab komisjoni asepresident, kelle vastutusalasse kuuluvad tööhõive, majanduskasv, investeeringud ning konkurentsivõime.

Taani endine majandusminister Margrethe Vestager asub võimsale konkurentsivoliniku ametikohale, Sloveenia endine peaminister Alenka Bratusek hakkab järelevaatajaks ELi kavale energiaühenduse loomiseks.

Hollandi endisest välisministrist Frans Timmermansist saab üks asepresidentidest. Tema töövaldkonda hakkavad kuuluma Euroopa institutsioonide vahelised suhted, seadused.

Euroopa Komisjoni asepresidendiks eelarve- ning humanitaarabi vallas saab Kristalina Georgieva (Bulgaaria). Läti endisest peaministrist Valdis Dombrovskisest saab asepresident euro ja ühiskondliku dialoogi osas. Eesti ekspeaministrist Andrus Ansipist saab Euroopa ühtse digitaalturu eest vastutav asepresident.

Õigusvaldkonna volinikuks saab Věra Jourová (Tšehhi), töötuse-, sotsiaalküsimuste- ja tööhõivevolinikuks Marianne Thyssen (Belgia), väljarände ja siseasjade volinikuks Dimitris Avramopoulos (Kreeka), transpordivolinikuks Maroš Šefčovič (Slovakkia),  regionaalpoliitika volinikuks Colina Creţu (Rumeenia), Euroopa naabruspoliitika- ja laienemisläbirääkimiste volinik Johannes Hahn (Austria), hariduse- ja kultuurivolinikuks Tibor Navracsics (Ungari).

Vytenis Povilas Andriukaitis (Leedu) hakkab tervishoiu ja toiduohutuse volinikuks ning Karmenu Vella (Malta) keskkonna, kalanduse ja merenduse volinikuks.

Põllumajandusvolinikuks saab Phil Hogan (Iirimaa), rahvusvahelise koostöö- ja arenguvolinikuks Neven Mimica (Horvatia), humanitaarabivolinikuks Christos Stylianides (Küpros).  

Siseturu, tööstuse, ettevõtluse, väikse- ja keskmise suurusega ettevõtete volinikuks saab Elżbieta Bieńkowska (Poola), teaduse- ja innovatsioonivolinikuks Carlos Moedas (Portugal) ja kliima- ning energiavolinikuks Miguel Arias Cañete (Hispaania).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles