Regulaatorid: Saksa pangad murdsid sõna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deutsche Bank.
Deutsche Bank. Foto: SCANPIX

Euroopa regulaatorid süüdistavad Saksamaad ja tema panku sõnamurdmises, kuna nad ei avaldanud stressitestide raames täiel määral riigivõlakirjade hoiuste üksikasju.


Euroopa pangandusinspektorite komitee (CEBS) peasekretär Arnoud Vossen ütles Financial Timesile: «Me leppisime kõikide järelevalve teostajate ja pankadega kokku, et iga pank avalikustab oma riigivõlakirjadega seotud riskid.»

CEBS avaldas reedel 91 Euroopa Liidu suurima panga stressitestide tulemused, millest selgus, et seitsmel pangal jäi aastate 2010 ja 2011 makromajanduslike kriisistsenaariumite valguses vajaka 6-protsendilisest esmase omakapitali määrast.

Testid olid mõeldud taastamaks turgude usaldust Euroopa pankade vastu, mida Kreeka kriis tänavu tugevasti raputas.

14st testitud Saksa pangast kuus – Deutsche Bank, Postbank, Hypo Real Estate, DZ, WGZ ja Landesbank Berlin – jätsid riigivõlakirjade andmed avaldamata. Postbank, tõsi küll, esitas eile valikuliselt mõningaid üksikasju.

Kõik teised Euroopa pangad, testis läbi kukkunud Kreeka ATEbank välja arvatud, avaldasid aga nõutud andmed nagu kord ja kohus.

Analüütikud ütlesid, et Saksa pankade sõnakuulmatus tekitab kahtlusi, et neil on midagi varjata. Samuti õõnestab nende temp usaldust testi vastu tervikuna, mida juba niigi liiga kergete stsenaariumite pärast kritiseeritakse.

Saksa regulaatorid BaFin ja Bundesbank ütlesid, et nad ei saanud kohalike seaduste valguses sundida panku selliseid üksikasju avaldama.

Üks pankur ütles aga Financial Timesile: «Saksamaal arutati selle üle, kas avaldada riigivõlakirjade andmed või mitte. Mingil hetkel öeldi pankadele, et see on kohustuslik, aga lõppkokkuvõttes BaFin seda ei nõudnud.»

Vossen ei tahtnud Saksamaa teguviisi kommenteerida, kuid ütles, et kavatseb sealsete võimuesindajatega telefonitsi vestelda. «Me leppisime kokku, et andmed avalikustatakse,» ütles ta Financial Timesile. «Meie seda asja niisama ei jäta, meil seisavad ees jutuajamised.»

Sama tooni võttis eile ka Euroopa Komisjon, kes palus «neil vähestel pankadel, kes oma andmeid veel avaldanud pole, sellega kiirustada».

Vossen tõrjus tagasi kriitika, nagu oleksid testid liiga leebed olnud – eriti Kreeka riigivõlakirjade allahindluste küsimuses. Ta ütles oma asetäitja Patrick Amise vahendusel, et analüütikutel on tänu riigivõlakirjade infole olemas kõik vajalik, et pankade riskiprofiil paika panna. «Ma usun, et test peaks turud maha rahustama,» ütles Amis.

Vestlustest Saksa pankuritega selgus, et võimud neid andmeid avaldama ei sundinud. «Kui (BaFini boss Jochen) Sanio oleks öelnud, et seda tuleb teha, siis oleks igasugused arutelud olnud välistatud,» ütles üks pangajuht.

Inimene ühest teisest pangast, kes riigivõlakirjade info siiski avaldada otsustas, ütles: «Me leidsime, et kuna testid puudutavad kogu Euroopat ja enamikelt Euroopa maadelt eeldati nende andmete avalikustamist, siis me otsustasime seda omalt poolt samuti teha. BaFin kellelegi eriti peale ei käinud.»

Saksamaa rikkus reegleid ka testitulemuste avaldamisega, korraldades pressikonverentsi kaks tundi enne teisi ja ennetades ka CEBSi oma üritust Londonis.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles