Säästupirnide aeg on ümber

, Photopointi ajaveebi peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõõglambid, säästupirnid ja LED-pirnid.
Hõõglambid, säästupirnid ja LED-pirnid. Foto: Lauri Veerde/Photopoint

Photopointi ajaveebi peatoimetaja Lauri Veerde kirjutab, et LED-pirnide hinnalangusega jäävad vananeva tehnoloogiaga hõõglambid ja säästupirnid minevikku.

Kaks ja pool aastat tagasi kirjutasin Photopointi ajaveebis artikli Panasonicu LED-pirnidest. Nendest, mida saab keerata kõige tavalisematesse lae- ja laua- ja muudesse lampidesse ja mis näevad välja peaaegu nagu traditsiooniline hõõglamp. Selline ilusa välimusega Panasonicu 20W¹ pirn maksis siis, 2012 aasta algul 34.90 eurot. Nüüd on sarnase välimuse aga korraliku 60W¹ võimsusega LED pirni hinnaks aga 14,99 eurot. Lihtsama disainiga 60W ja 48W LED-lambid saab kätte 7-9 euro eest.

Tundub, et just praegu on see hetk, kus hõõglambid ja säästupirnid vananenud tehnoloogiaga minevikku jäävad. Tulevik on LED-pirnide päralt.

E27 sokliga hõõglamp | E27 sokliga säästupirn | E27 sokliga LED-pirn. Foto: Lauri Veerde/Photopoint.
E27 sokliga hõõglamp | E27 sokliga säästupirn | E27 sokliga LED-pirn. Foto: Lauri Veerde/Photopoint. Foto: Lauri Veerde
GU10 sokliga LED pirn. Foto: Lauri Veerde/Photopoint.
GU10 sokliga LED pirn. Foto: Lauri Veerde/Photopoint. Foto: Lauri Veerde/Photopoint

LED-pirnid on mõnedes kodudes ja eriti just kontorites olnud kasutusel juba aastaid. teate küll – sellised pisikesed

pirnikesed, mis vajavad töötamiseks eraldiseisvat adapterit. Selle adapteri sees on elektroonika, mis pirnidel särada laseb.

Tavalise sokliga LED-pirnide puhul on seesama adapteri sees olnud elektroonika mahutatud ära eraldi iga pirni sisse. Seetõttu saavadki need põleda täiesti iseseisvalt täiesti tavaliste lambipesade sees. Selliseid pirne on poelettidel juba saadaval päris mitmesugustes vormides.

Millised näevad välja LED-pirnid (Panasonicu pirnide näitel)

Photopointi Ajaveebi laborisse toodud Panasonicu LED-pirnid eristuvad põhivoolust just seetõttu, et need on välimuselt (aga tegelikult ka valguse kvaliteedi poolest) üsna sarnased traditsioonilisele hõõglambile. Vaadake ise:

E27 sokliga LED-pirnid. Vasakul «Nostalgic Clear» seeria, paremal tavaline LED-seeria. Foto: Lauri Veerde/Photopoint.
E27 sokliga LED-pirnid. Vasakul «Nostalgic Clear» seeria, paremal tavaline LED-seeria. Foto: Lauri Veerde/Photopoint. Foto: Lauri Veerde/Photopoint

Suurema, ehk E27 sokliga LED-pirne on Panasonicul kahte tüüpi. «Nostalgic Clear» seeria (vasakul) on kallima hinnaklassi pirn, mis on välimuselt rohkem hõõglambi sarnane. Pirni valgust läbi laskev osa on neil LED-pirnidel tavatult läbiapistvast (ja päris tugevast) klaasist. Läbipaistev osa ulatub pirni tagaosast enam väljapoole kui tavaliselt. Selline ehitus laseb Panasonicu sõnul paista valgust rohkem hajutatult külgedele ja isegi tahapoole. Mitte vaid ette suunatult, nagu tavalisematel LED-lampidel.

Panasonicu tavalised, soodsama hinnaklassi LED-lambid sobivad kasutamiseks seal, kus traditsioonilise hõõglambi välimust matkida vaja pole ning kus pole ka tarvis valgust võimalikult laia nurga all paistma panna. Ülal pildil olevate LED-lampide soovituslikud jaehinnad Euroopas saavad olema:

  • Panasonic Nostalgic Clear 6,4W (40W) 2700K E27: 12,99 eurot
  • Panasonic Nostalgic Clear 10W (60W) 2700K E27: 14,99 eurot
  • Panasonic LED 8W (48W) 3000K E27: 8,99 eurot
  • Panasonic LED 10W (60W) 3000K E27: 9,99 eurot

Samade iseloomujoontega on Panasonicul olemas ka väiksema, E14 sokliga pirnid:

E14 sokliga LED-pirnid. Vasakul tavaline LED-seeria. Paremal «Nostalgic Clear» seeria. Foto: Lauri Veerde/Photopoint.
E14 sokliga LED-pirnid. Vasakul tavaline LED-seeria. Paremal «Nostalgic Clear» seeria. Foto: Lauri Veerde/Photopoint. Foto: Lauri Veerde/Photopoint

Panasonicu E14 sokliga LED-lampide soovituslikud jaehinnad Euroopas on:

  • Panasonic LED 5W (30W) 2700K E14: 8,99 eurot
  • Panasonic Nostalgic Clear küünlakujuline 5W (30W) 2700K E14: 14,99 eurot
  • Panasonic Nostalgic Clear 5W (30W) 2700K E14: 14,99 eurot

Pirni valgustemperatuur on oluline

Säästupirnide puhul on inimesi algusest peale häirinud (kui kõrvale jätta säästulampide soolasem hind võrreldes nüüdseks müügikeelu all olevate hõõglampidega), kaks asja.

  1. Spiraaljas välimus
  2. Liig külm valgustemperatuur

Nagu ülal nägime, on LED-pirnid päris sarnased tavalisele hõõglambile. Neid saab disainida isegi läbipaistva klaasiga – võimalus, mis säästulampide puhul põhimõtteliselt võimalik ei ole. LED-pirne saab säästulambist paindlikumalt panna kiirgama ka soojemat valgust:

Pildil tagapool on külma tooni 5000 kelvinit värvustemperatuuriga lamp, mida kasutame stuudiopildistamiseks. Panasonicu LED lampide värvustemperatuur on aga 2700 Kelvinit. See tähendab päevavalgusest kollasemat ehk soojemat valgust – umbes samasugust, nagu oleme harjunud kogema hõõglampide puhul. Panasonicu LED-lampidel on valgustavad LED elemendid kahe triibuna .Välja lülitatuna on need hästi nähtavad, kuna asetsevad päria laial metallplaadil. Kui lamp põleb, pole seda plaati aga ereda valguse tõttu näha ning visuaalselt on LED lamp siis päris sarnane traditsioonilisele hõõglambile. Foto: Lauri Veedre/Photopoint.
Pildil tagapool on külma tooni 5000 kelvinit värvustemperatuuriga lamp, mida kasutame stuudiopildistamiseks. Panasonicu LED lampide värvustemperatuur on aga 2700 Kelvinit. See tähendab päevavalgusest kollasemat ehk soojemat valgust – umbes samasugust, nagu oleme harjunud kogema hõõglampide puhul. Panasonicu LED-lampidel on valgustavad LED elemendid kahe triibuna .Välja lülitatuna on need hästi nähtavad, kuna asetsevad päria laial metallplaadil. Kui lamp põleb, pole seda plaati aga ereda valguse tõttu näha ning visuaalselt on LED lamp siis päris sarnane traditsioonilisele hõõglambile. Foto: Lauri Veedre/Photopoint. Foto: Lauri Veerde/Photopoint

Miks peaks valima LED-pirni säästupirni asemel?

Praegu üsna populaarset säästupirni tuleks pidada vaid üleminekuetapiks hõõglambipirnilt LED-pirnile. Viimased kõrvaldavad praktiliselt kõik säästupirni puudused ning täiustavad veelgi säästupirnide tugevaid külgi. LED-pirni olulisemad eelised võrreldes säästupirniga on:

  • Säästupirnid vajavad teatavasti peale sisselülitamist täielikuks soojenemiseks umbes 2-3 minutit aega. Selle tõttu on säästupirni kasutegur suurem nendes ruumides, kus valgust tihti sisse-välja ei lülitata. LED-pirnid saavutavad sisse lülitades maksimumvalgustuse momentaalselt ja sobivad seetõttu kasutamiseks ka kohtades, kus valgus tihti aga lühiajaliselt põleb (näiteks WC-d ja vannitoad).
  • Kallima hinnaklassi säästupirnide maksimaalne sisse-välja lülitamiste arv on umbes 30 000 korda. LED-pirnidel on see näitaja vähemalt 100 000. Kõigil ülal viidatud Panasonicu LED-pirnidel on see näitaja 100 000.
  • Säästupirne ei ole soovitatav kasutada täiesti kinnise korpusega valgustites. LED-lampe võib vabalt kasutada ka täiesti kinnistes valgustites.
  • LED-lambid on säästupirnidest keskkonnasõbralikumad, kuna ei sisalda kübetki elavhõbedat. Säästupirnide koostises on elavhõbedal asendamatu roll. Seda on seal küll väga vähe – keskeltläbi 0,5 mg - kuid siiski seda seal on.
  • LED-pirne saab disainida samasugusteks nagu armastatud hõõglambid. Säästupirnide puhul sellist võimalust ei eksisteeri.
  • LED-lambid tarbivad veel vähem energiat kui säästupirnid. 60W hõõglambi valgustuse jaoks on säästupirnil vaja 13-15 W võimsust. LED-lambil aga 6-10 W.
  • LED-lampide eluiga on laias laastus poole pikem kui säästupirnide eluiga.

LED-pirnide hinnad on kahe ja poole aasta jooksul tõepoolest drastiliselt kukkunud ja saavutanud tänaseks sellise taseme, kus LED-pirnide ostmine juba mõttekana tundub. Täpselt nagu spiraaljaid säästulampe, on ka LED-lampe poodides päris paljude erinevate hinnaklassidega. Kõige soodsamad on tavaliselt ka varmad kiiresti katki minema – seetõttu ei tasu ühe ebaõnnestunud odavostu tõttu veel tervet LED-lampide ideed maatasa materdada. Pisut kallima hinnaklassi või tuntuma tootja LED-lambid kestavad tavaliselt ka pakendil lubatult.

 ¹  – hõõglambi ekvivalendina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles