EL lükkab edasi Ukrainaga sõlmitud vabakaubandusleppe rakendamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Karel De Gucht.
Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Karel De Gucht. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit teatas reedel, et lükkab rahuprotsessi toetamiseks 15 kuu võrra ehk 2015. aasta lõpuni edasi Ukrainaga sõlmitud vabakaubandusleppe rakendamise.

EL-i kaubandusvolinik Karel De Gucht ütles kõneluste järel Vene ja Ukraina ministritega, et ehkki assotsiatsioonileppe rakendamine lükkub aasta võrra edasi, pikendab Brüssel sama perioodi võrra enamsoodustusrežiimi Ukraina kaupadele.

De Guchti sõnul pakub Brüssel Ukrainale assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleppe ratifitseerimise järel «täiendavat paindlikkust» lootuses hajutada Vene poole muresid, et Ukraina ja ELi vabakaubanduslepe tekitab Vene majandusele suurt kahju.

Seda tehakse osana jõupingutustest «toetada Ukraina stabiliseerumist», ütles ELi kaubandusvolinik pärast läbirääkimisi Ukraina välisministri Pavlo Klimkini ja Vene majandusministri Aleksei Uljukajeviga.

«Paindlikkus sisaldab vabakaubandusleppe rakendamise edasilükkamist 2015. aasta 31. detsembrini.»

Osapooled jätkavad «konsultatsioone Venemaa tõstatatud probleemide lahendamiseks», ütles De Gucht avalduses.

«Käimasolev protsess peab olema Ukraina laiahaardelise rahuprotsessi lahutamatu osa, austades Ukraina territoriaalset terviklikkust ja õigust otsustada oma saatuse üle.»

Klimkini sõnul ratifitseerib Ukraina assotsiatsioonileppe 16. septembril.

Ukraina välisminister avaldas veendumust, et osapooled jõudsid keerulise tasakaalupunktini, mis võimaldab ELiga kaubavahetuse liberaliseerimise sujuvalt toimima panna.

Ukraina ja Euroopa Liit allkirjastasid juunis assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleppe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles