Võõrsil leiab öömaja mujaltki kui hotellist

Indrek Lepik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Couchsurfinguga Portugalis ja Hispaanias käinud Anni sõnul on võõrustajad olnud väga sõbralikud ja vastutulelikud.
Couchsurfinguga Portugalis ja Hispaanias käinud Anni sõnul on võõrustajad olnud väga sõbralikud ja vastutulelikud. Foto: Erakogu

Vabatahtlik majutusvahetus couchsurfing pakub üle maailma võimalust ööbida inimeste kodus.

Teenus kasvas välja juba varem välja kujunenud trendist, kus üksteisele diivaneil ööbimist pakuti. Praeguseks on paljud teenusekasutajad kitsa eelarvega tudengid, kes on tasuta majutuse kõrval olnud huvitatud ka kohaliku elu kogemisest sellisena, nagu see on kohalike jaoks. Üldiselt ei piirdu kokkupuude võõrustajaga ainult ulualuse leidmisega, vaid ka sihtpaigas koos ringi liikumisega.

«Ma saan aru, et ma ei kasuta inimest lihtsalt majutusteenusena, aga üldiselt tahan ma pigem üksi ringi liikuda – see on puhas kommunikatsiooni küsimus võõrustajaga,» selgitas tihti Couchsurfinguga reisiv Mari Armei.

Samas lisas ta, et võtab vahel jällegi kohalikega ühendust siis, kui on juba ööbimispaiga leidnud. «Päris huvitav on iseenesest kohalikega ringi liikuda, sest kui leiad kellegi samade huvidega, siis satub tihti väga huvitavatesse kohtadesse.»

«Enamasti ühendab kõiki couchsurfer’eid just ühine huvi reisimise ja teiste kultuuride vastu, mistõttu leiab ühise keele kergesti,» kirjeldas oma tähelepanekuid samuti kogenud «diivanisurfar» Ulla Saar. Kogemusi on olnud Ullal seinast seina.

«Olen näiteks Ukrainas Lvivi lähedal ööbinud ühe ukrainlasest tüübi juures. Poiss ise oli ülipositiivne ja sõbralik, viis mind käekõrval linnast väljas asuvasse magalarajooni, kus ööbisime ühes pooleli majas. Magasin magamiskotis laudpõrandal ja lageda taeva all, sest katust polnud veel peale ehitatud, aga väga tore oli.» Samas on Ullal ka täiesti vastupidine kogemus, kus magamiskott ja lage taevas asendusid viie magamistoa ja täis külmkapiga.

«Lõuna-Türgis reisides pakkus magamiskohta üks inglastest abielupaar. Kui kohale jõudsin, ulatasid nad mulle oma teise maja võtmed. Minu käsutuses oli kolmekorruseline maja koos viie magamistoa ja täis külmkapiga. Pere pakkus nii meeldivat õhtusööki kui järgmisel päeval paadireisi merel. Aias kasvasid apelsinid ja sidrunid, mida võis vabalt noppida.»

Paljud Couchsurfingu kasutajad on üksmeelel, et just kohalike abil näeb linna tõeliselt parimaid kohti. «Turistina ei leiaks neisse kohtadesse ilmselt kunagi teed,» tõdes sõbrannadega reisinud Ann Hiiemaa.

Couchsurfinguga Portugalis ja Hispaanias käinud Anni sõnul on võõrustajad olnud seni väga sõbralikud ja vastutulelikud. Ka teenuse enda veebileht on lollikindel, kuivõrd ühegi soovituse või kommentaarita kasutaja juurde ei läheks ta ei ööbima ega võõrustaks teda.

Tüdrukute sõnul leidub Couchsurfingus ka kindlasti inimesi, kes ootavad enamat kui lihtsalt reisijate võõrustamist. «Ühe korra tegin ühes linnas avatud päringu, mis tähendab, et see on kõigile seal pakkujatele näha, ja sain siis ainult meestelt kirju. Aga muidugi näed profiili pealt üldjuhul ära, milline inimene on, ja oskad lihtsalt selliseid vältida,» kirjeldas Mari.

«Eks võõrustajaid valides ja ise võõrustades tasub tark olla. Ise võõrustades vältisin ikka väga selgelt mehi, kelle profiilipildiks oli näiteks tema õlitatud keha punastes ujumispükstes. Kommuunis on sellised ristitud crotchsurfer’iteks ehk kubemesurfariteks. Aga sellised tulevad kohe välja, sest negatiivseid kommentaare pole võimalik oma profiililt kustutada,» lisas ka Ulla.

Vahel juhtub, et võõrustaja hüppab viimasel hetkel alt. Mari sõnul pidi ta ükskord seetõttu öö pargipingil veetma. «Õnneks oli tegu Itaaliaga ja oli soe – ei juhtunud midagi,» ei näinud ta asju aga liiga tumedates toonides.

Üldiselt on sellised negatiivsed kogemused aga harvad. Ulla sõnul oleneb reisides kõik rahast, inimese iseloomust ja soovidest. Kui meeldib seljakotiga reisimine ja on soov kohalikega suhelda, siis sobib Couchsurfing selleks suurepäraselt. Enda sõnul on ta niiviisi reisides leidnud mitmeid sõpru ja avardanud oma maailmapilti, mis tavalise reisibüroo reisiga poleks võimalik olnud.

Couchsurfing

•    See on sotsiaalvõrgustik, mille kaudu pakuvad kasutajad üksteisele tasuta majutust. Majutus tähendab üldjuhul diivanil ööbimist, kuid mitte tingimata.

•    Couchsurfingu kodulehel on end registreerinud üle seitsme miljoni kasutaja, kelle kaudu pakutakse ööbimisvõimalust rohkem kui 100 000 linnas.  

•    «Diivanisurfarid» toonitavad ise, et tegu pole pelgalt tasuta majutusteenusega. Kehtivad teatavad viisakusreeglid – näiteks külalistelt oodatakse tihti, et need oma kodumaalt mõne suveniiri või muud huvitavat kaasa võtaksid.

•    Couchsurfingu kaudu reisides tasub silmas pidada, et võõrustaja lahkust ei võetaks iseenesestmõistetavana. Samas tasub hoida silmad lahti ka igasugu kahtlase tegevuse suhtes. Ööbimispaika otsides tasub võõrustaja profiili hoolikalt uurida ning lugeda sinna jäetud soovitusi.

•    Kasutajate turvalisust kaitsevad kolm mehhanismi – isiklikud soovitused, krediitkaardiga teostatav vabatahtlik isikutuvastus ja kasutajate käendamine –, kuid lõplikult hoiab reisija turvalisena tema enda mõistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles