Soome sotse teeb murelikuks paremäärmuslaste edu Rootsis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi sotsiaaldemokraatide poolehoidjad tähistasid Stockholmis erakonna võitu.
Rootsi sotsiaaldemokraatide poolehoidjad tähistasid Stockholmis erakonna võitu. Foto: SCANPIX

Soome sotsiaaldemokraatide juht, rahandusminister Antti Rinne on rahul punarohelise opositsiooni võiduga, kuid näeb ähvardavaid muutusi Rootsi ühiskonnas.

Rinne tunnistas YLE uudistele, et teda teeb murelikuks sisserännet vastustavate Rootsi Demokraatide edu, mis viitab uudsele kultuurile Rootsi poliitikas.

Punarohelise grupi võit tähendab Rinne sõnul seda, et valijad tahtsid panustada tugevale haridussüsteemile. Lisaks ei taheta, et tervishoiuteenusest saaks kaup.

Valitsusläbirääkimised tulevad keerulised, kuna punarohelised parteid said omale vähem kui pooled parlamendikohad. Nende potentsiaalsed kaaslased ehk feministide partei jäi aga vaatamata suurele meediakärale allapoole valimiskünnist, mistõttu on kaalukeeleks paremäärmuslikud Rootsi Demokraadid.

Ka Soome kunagine sotsiaaldemokraadist peaminister Paavo Lipponen tõdes, et Rootsi Demokraatide poolehoidjate arvu suurenemine on ka Soomest vaadates šokeeriv. Sarnast natsionalismi tõusu võib märgata ka mujal Euroopas. «Rootsis on teemaks sisseränne ranges vastustamises,» selgitas ta.

Lipponeni sõnul on Rootsi Demokraadid järsemate seisukohtadega kui vastav erakond Soomes ehk Põlissoomlased. «Rootsi Demokraadid on paremäärmuslikud, Põlissoomlaste probleem on see, et erakond pole loobunud rassismist.»

Lipponen andis positiivse hinnangu Moderaatidele ja nende juhile Fredrik Reinfeldtile, kuna nad suutsid seista vastu võõravihale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles