Hitchcocki lühifilm suutis mehe teadvusel olekut tõestada

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Ajuteadlased suutsid 16 aastat koomas olnud patsiendile Albert Hitchcocki filmi näidates tõestada, et tema aju on sama aktiivne nagu tervel inimesel.

Kanadas asuva Lääne-Ontario ülikooli ja USAs asuva Westerni ülikooli teadlased eesotsas Lorina Naciga otsustasid appi võtta videopildi, mille jälgimine nõuab väiksemat pingutust, kui sõnalise teabe töötlemine ja sellest aru saamine, vahendab ERRi teadusportaal.

Naci valis kolleegidega näidatavaks klipiks Alfred Hitchcocki lühifilmi «Pauh! Sa oled surnud», kus viieaastane jõmpsikas onu laetud revolvrit mängupüssiks peab ja sellega naabruskonnas elavate inimeste tulistamist jäljendama hakkab - järjest kasvava pingega linateos päädib peaaegu teenija tapmisega.

Filmi mõju uurimiseks näitas töörühm seda tosinale tervele vabatahtlikule, kelle ajutegevuse jälgimisel leiti, et kõrgemate kognitiivsete funktsioonidega seostatavad otsmiku- ja kiirusagara (otsmikusagar tegeleb stiimulitele reageerimisega, kiirusagar vastutab objektide ruumilise asetuse ja liigutuste kooskõlastamise eest - toim.) neuronid hakkasid rohkem ühes taktis võnkuma, samuti lõid liikvele meelte kaudu saabuva teabe töötlemises osalevad ajuosad.

Sama linateost näidati ka 20-aastasele naisele, kes teadmata päritolu ajukahjustuse mõjul 2007. aastal koomasse langes ja 16 aastat tagasi teadvuse kaotanud 34-aastasele mehele, kelle aju ei saanud rinnapiirkonda tabanud löögi mõjul viie minuti vältel hapnikku.

Kui naispatsiendi ajus võis filmi mõjul näha vaid auditoorse ajukoore ja visuaalkorteksi aktiveerumist, siis meespatsiendi puhul nähti ka erinevate ajuosade kasvanud sünkroonsust, mis vihjab teadvustatud kogemusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles