Hambaarst: õunamahl rikub hambaid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isetehtud õunamahl võib samuti hambaid lõhkuda.
Isetehtud õunamahl võib samuti hambaid lõhkuda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Hambaarstide Liidu president Marek Vink ütles, et ehkki kodus valmistatud õunamahla propageeritakse kui väga tervislikku, siis hammaste tervisele pole selle söögikordade vahepeal ehk janu kustutamiseks tarvitamine sugugi kasulik.

«Ma ei ole õunamahla vastu - tarvitan teist vahel isegi, aga seda tuleb juua mõistlikult. Inimesed peaksid mõistma, et mahl on ka suubakteritele toit ja kui tahame oma hambad tervetena suus hoida, siis ei tohi toidukordade vahel janu kustutamiseks mahla juua,» hoiatab Vink.

Ka kodune mahl sisaldab tema sõnul kergesti fermenteeritavaid süsivesikuid, mis on energiaallikaks hammastele kahjulike bakterite elutegevuseks. Tagajärjeks on suukeskkonnas happeid tootvate bakterite vohamise tõttu mineraali tasakaalu häire, mille tõttu tekivad hammastesse augud, mis võivad päädida suus inetute mädanevate köntidega.

Küsimusele, kas tema lapsed joovad siis ainult vett, vastas hambaarstide liidu juht: «Minu lapsed joovad nii mahla kui limonaadi ja söövad komme, kuid kõike mõistlikult ehk harva, mis tähendab hambasõbralikult. Tähtis on jälgida nõndanimetatud suhkrukella põhimõtet - mida sagedamini me süsivesikuid tarbime, seda sagedamini saame happerünnaku, mille tagajärjel moondunud suufloora on hammastele katastroofiline.» Ta lisab, et suuremas plaanis on ka näiteks kõhulahtisus või üleilmne rasvumise epideemia samalaadne, kuid soole alumise otsa bakterite tasakaalu häire.

Vingi sõnul võib süüa-juua kõike, kuid võimalikult pikkade vahedega. «Õunamahl on tõesti hea, aga kui joome seda pidevalt janu kustutamiseks söögikordade vahel, siis võib juhtuda, et kui kevadeks on sahver mahlast tühi, siis on ka suus meie «sahtel» tühi,» lausub ta ja lisab, et juba imikueast on ainuõige vedelik janu kustutamiseks puhas vesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles