Värsked tuuled, suletud aknad

Tõnis Saarts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Pm

Politoloog Tõnis Saartsi meelest tuleks Eestile kasuks, kui vähemalt üks uutest poliitilistest jõududest pääseks tuleva aasta märtsis riigikokku, kuid eriliseks optimismiks ses osas paraku põhjust pole.

Eesti poliitika­elu ootab ees värskendus. Tulevastel märtsikuistel riigikogu valimistel nimekirju silmitsedes kohtab valija seal vähemalt kahte uut nime: Rahva Ühtsuse Erakond ja Eesti Vabaerakond. Viimane neist hakkab täna pidama oma asutamiskongressi. Kas uusi tegijaid võiks saata ka edu? Jälgides loodavate erakondade endi toimetamisi ja pidades silmas Eesti poliitika omapärasid, olen ma mõõdukalt skeptiline.

Tooksin välja neli põhitingimust, mis võiksid olla loodavate erakondade edu aluseks: värskena mõjuvad ja ühiskonnas tunnustatud liidrid; maailmavaateline suunitlus, mille alusel üritatakse poliitikas hõivata mõnda seni tühjana või pooltühjana seisvat nišši; tugev töö üle-eestilise erakonnaorganisatsiooni ülesehitamisel; ärieliidi toetus ning veendumus, et uut jõudu on tõesti Eestile tarvis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles