Times: WikiLeaksi leke ohustab sadade afgaanide elu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani sõja kohta lekitatud info Wikileaksi kodulehel.
Afganistani sõja kohta lekitatud info Wikileaksi kodulehel. Foto: SCANPIX

Veebisaidi WikiLeaks otsus avaldada 90 000 Afganistani sõja kohta käivat saladokumenti seab eluohtu sadu afgaane, kuna toimikutes on nimetatud NATO liitlasvägedega koostööd tegevad informaatorid, kirjutab tänane The Times.

WikiLeaksi asutaja Julian Assange ütles sel nädalal, et tema organisatsioon vaatas kõik dokumendid läbi ja otsustas mitte avalikustada 15 000 faili, mis informaatorite nimesid sisaldavad. Kuid Times teatas, et nende uurijad avastasid juba pärast paaritunnist sirvimist dokumentidest kümnete afgaanide nimed, kes on USA vägedele üksikasjalikku luureinfot andnud, vahendas AFP.

Ajaleht tõi näiteks 2008. aastast pärineva dokumendi, mis sisaldab üksikasjalikku vestlust poole vahetamist kaaluva Talibani võitlejaga. Teates on ära toodud mehe ja tema isa nimi ning elukoht.

Eksperdid hoiatasid, et Taliban ja Al-Qaeda kasutavad lekitatud infot juba praegu kollaborantide ülesleidmiseks ja tapmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles