Afganistan saab lõpuks uue presidendi, aga habras võimutasakaal ei pruugi püsida

Jürgen Tamme
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdullah Abdullah ja Ashraf Ghani eile pärast võimuvaidluse lõpetanud kokkuleppe sõlmimist.
Abdullah Abdullah ja Ashraf Ghani eile pärast võimuvaidluse lõpetanud kokkuleppe sõlmimist. Foto: AP/Scanpix

«Sõltumatu valimiskomisjon kuulutab doktor Ashraf Ghani presidendiks ja ühtlasi valimisprotsessi lõppenuks,» ütles komisjoni juht Ahmad Yousaf Nuristani BBC vahendusel eile, kui pooled olid jõudnud kokkuleppele ühtsusvalitsuse moodustamises. Siiski ei täpsustanud Nuristani valimiste lõplikke tulemusi ega ka valimisosalust.

Afgaanid käisid praegusele presidendile Hamid Karzaile mantlipärijat valimas juba juunis. Kumbki teise valimisvooru pääsenud pretendentidest – Ghani ja Abdullah Abdullah – uskus aga kuni eilseni, et just tema kasuks anti enim hääli ja temast peaks saama järgmine riigipea.

Seesugune olukord sai võimalikuks valimistulemuste väidetava võltsimise tõttu. Esialgsete valimistulemuste järgi võitis presidendivalimised teises voorus endine rahandusminister Ghani, kes kogus 56,4 protsenti häältest. Endine välisminister Abdullah, keda toetas väidetavalt 43,6 protsenti valijatest, ei tunnistanud aga valimistulemusi, nõudes selle kohta auditit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles