Islamiriigi käest põgenenud tüdruk: pühasõdalased vägistavad naisi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeziidi tüdruk
Jeziidi tüdruk Foto: SCANPIX

Äärmussunniitliku rühmituse Islamiriik poolt röövitud ja hiljem vabadusse pääsenud teismeline tüdruk paljastas, milliseid julmusi pühasõdalased naiste peal korda saadavad.

USA uudistekanal CNN intervjueeris 15-aastast end Ariaks nimetanud tüdrukut Iraagis Duhoki lähedal asuvas põgenikelaagris.

Tüdruku kannatuste teekond algas kuus nädalat tagasi ühel varahommikul.

Kristlastest jeziidide hulka kuuluv Aria ja ta pereliikmed püüdsid põgeneda Islamiriigi võitlejate poolt vallutatud Sinjarist, mis asub Loode-Iraagis.

Nad jõudsid linnast lahkuda, kuid teel olles sõitsid neist mööda masinad, millel olid musta värvi lipud. Põgenikud arvasid, et on pääsenud, kuid juba mõni minut hiljem olid nad pühasõdalaste poolt ümber piiratud.

Autodest välja käsutatud mehed ja naised eraldati. Tüdrukud pandi ühte kaubaautosse. Aria, ta 14-aastane sugulane ja veel hulk teismelisi tüdrukuid viidi 120 kilomeetri kaugusel asuvasse Mosulisse, mille Islamiriik oli vallutanud. Nad pandi luku taha hoonesse, kus oli juba varemast röövitud tüdrukuid.

«Nad püüdsid meile teha ajupesu ning et me võtaks omaks nende nägemuse islamist. Samuti kästi meil koraani lugeda,» meenutas Aria.

Aria elas kolm nädalat üsna karmi elu. Sel ajal külastas maja pühasõdalane, kes võttis 20 tüdrukut kaasa, nende seas oli ka Aria sugulane.

«Mees haaras ta vägisi kaasa. Kartsin samas enda elu pärast. Tean, et need tüdrukud vägistati,» meenutas teismeline.

Seskuaalvägivald on Aria kultuuris tabuteema ning ohvrid ei paljasta nendega toimunut. Vägistamine on jeziidide ja ka moslemite seas suur häbi.

USA ajakirjanik Anna Coren küsis Arialt ettevaatlikult, kas ka tema vägistati. Tüdruk raputas pead.

«Olen ise kogenud palju julma, kuid mu kaaslaste suhtes olid pühasõdalased veelgi julmemad,» lausus tüdruk.

Kaks pühasõdalast võtsid Aria ja ta sõbranna kaasa Fallujah´sse.

«Need mehed olid pesemata ja haisesid. Nad olid pikka kasvu ja habemega. Tegemist oli julmuritega, keda isegi nende kaaslased kartsid. Mehed sundisid meid endaga abielluma. Ka käsisid nad meil helistada oma perekondadele ja öelda, et me vahetasime usku,» meenutas noor jeziid.

Tüdrukud helistasid pühasõdalase mobiiliga Aria sõbranna onule, kellel oli Fallujah´s tuttavaid. Kui mehed lahkusid, lõhkusid tüdrukud oma «vangla» ukse ja põgenesid kandes mosleminaiste pealaest jalatallani katvaid rõivaid.

«Mõtlesime, et kui me põgenema ei pääse, siis tapame endid. Pääsesime põgenema ning otsisime abi onult. Meil õnnestus pääseda,» lausus Aria.

Aria leidis oma perekonna Duhoki põgenikelaagrist. Ta sai teada, et ta vend tapeti pühasõdalaste poolt.

«Nad tulistasid teda pähe. Ema magas mu venna laiba kõrval kogu öö,» lisas tüdruk.

Aria ei taha jääda põgenikelaagrisse, kuna kõik teavad, mis temaga juhtus ja ei suhtu selle tõttu temasse hästi.

Aria sõnul on tema jaoks kõige raskem taluda seda, et ülejäänud vangi võetud tüdrukud maksid tema ja ta sõbranna põgenemise eest kallist hinda.

«Pühasõdalased vägistasid neid karistuseks, kuna me põgenesime. Nad karmistasid nende valvamist, et tüdrukud ei saaks põgeneda nagu meie. Pean selle raske taagaga elama,» nentis Aria.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles