Soome valitsus ei pikendanud TVO tuumajaama ehitusluba

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olkiluoto 3 ehk OL3 ehitus Soomes.
Olkiluoto 3 ehk OL3 ehitus Soomes. Foto: SCANPIX

Valitsus otsustas energiafirmale Teollisuuden Voima (TVO) põhimõttelist luba neljanda tuumareaktori ehituseks mitte pikendada.

Sotsiaaldemokraatide juht, rahandusminister Antti Rinne ütles otsust kommenteerides, et see oli rumal, vahendas Helsingin Sanomat.

Tema isikliku arvamuse järgi ei koheldud Fennovoimat ja TVOd võrdselt. «See pole kooskõlas hea valitsustavaga.»

Rinna oli vihane eelkõige majandusminister Jan Vapaavuorile. «Minister Vapaavuori on tegutsenud oma moodi.»  

TVO-l on olemas kehtiv luba Olkiluoto 4 reaktori ehitamiseks, kuid Olkiluoto 3 hilinemise tõttu oleks energiafirma lõpptähtaja peatse lähenemise tõttu soovinud neljandale ehitusloale saada ajapikendust.

Majandusminister Vapaavuori (Koonderakond) oli seisukohal, et ajapikendust ei anta ja see arvamus oli hääletusel domineerivaks.

Sotsiaaldemokraatidest olid loa pikendamise poolt Rinne, haridusminister Krista Kiuru ja tööminister Lauri Ihalainen. Vastu hääletas aga kultuuri- ja eluasememinister Pia Viitanen.

Lisaks Alexander Stubbi juhitavale Koonderakonnale hääletasid loa pikendamise vastu kristlikud demokraadid ja Rootsi Rahvapartei.

Valitsus andis eelmisel nädalal põhimõttelise nõusoleku Fennovoimale uue tuumajaama ehitamiseks koos Rosatomiga. Taolisele otsusele järgnes Rohelise Liidu lahkumine valitsuskoalitsioonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles