Aserbaidžaan ostis Vene õhutõrjesüsteemi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaan ostis Venemaalt õhutõrjesüsteemi S-300.
Aserbaidžaan ostis Venemaalt õhutõrjesüsteemi S-300. Foto: SCANPIX

Venemaa päevalehe Vedomosti teatel ostis Aserbaidžaan Venemaa riiklikult relvamüügikontsernilt Rosoboronexport õhutõrjesüsteemi S-300.

Väidetavalt läks kaks S-300PMU-2 Favoriti maksma 300 miljonit dollarit. Aserbaidžaani kaitseministeerium pole tehingut aga kinnitanud, vahendas uudisteagentuur AFP.

RIA Novosti teatel pole Moskva nii kallist lepingut ühegi teise endise liiduvabariigiga sõlminud, kuigi on S-300 õhutõrjesüsteemi müünud ka Valgevenele ja Kasahstanile.

NATO klassifikatsiooni järgi kannab S-300 nime SA-20. Õhutõrjesüsteemi laskeulatus on 120 kilomeetrit.

Maavaraderikas Aserbaidžaan on vaatamata ülemaailmsele majanduskriisile ja maailmamajanduse jahenemisele viimase kahe aasta jooksul peaaegu kahekordistanud oma kaitsekulutusi.

Aserbaidžaanist sõjaga lahku löönud Artsahhi ehk endise Mägi-Karabahhi territooriumi ümber on viimastel kuudel taas toimunud mitu tulevahetust. Tegemist on hinnanguliselt 100 000 elanikuga piirkonnaga, mille üle pidasid Armeenia ja Aserbaidžaan eelmise aastakümne alguses sõja, milles hukkus kuni 30 000 inimest. Artsahhi iseseisvust pole tunnustanud ükski riik, kaasa arvatud Armeenia, mille kontrolli alla piirkond pärast sõda läks.

Samas kinnitas anonüümseks jääda soovinud sõjaväeallikas Vedomostile, et õhutõrjesüsteem poleks võimaliku konflikti puhkemise korral Armeenia ja Aserbaidžaani vahel vajalik relv, kuna Armeenial puuduvad sellist tüüpi ründelennukid või ballistilised raketid.

Allika sõnul võis Aserbaidžaan lepingu sõlmida, et kindlustada end võimalikuks konfliktiks naaberriigi Iraaniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles