Soome ärimees soovib puhastada molluskitega Läänemerd

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri.
Läänemeri. Foto: SCANPIX

Torbjörn Engman rajas Ahvenamaale molluskikasvatuse, mille eesmärk pole ainult kulinaarsete elamuste pakkumine, vaid ka soov puhastada limustega Läänemerd.

«Ajal, mil ma sulgesin oma kalakasvatuse, kuulsin, et Rootsis kasvatatakse molluskeid ning neid kasutatakse Läänemere puhastamiseks. Ma sain sellest palju innustust,» kommenteeris Kumlingele molluskikasvatuse rajanud Engman YLE-le ja lisas, et soovib paari aastaga laiendada kasvanduse 12 hektarile.

Läänemeres elab küll söödavaid siniseid merekarpe, kuid nad on liiga väikesed ja mere reostatuse tõttu mitte eriti maitsvad. Engman kogub aga karbid kokku ja kasvatab nad kasvanduses suureks.

Engmani sõnul on Läänemere merekarbid eriti maitsvad, kui neid marineerida valge veini ja küüslauguga, kuid samas rõhutas ärimees, et merekarbid on ka väga tõhusad merevee puhastajad. Üks merekarp võib tunni jooksul filtreerida kolm liitrit maailma ühe saastatuma Läänemere vett.

Kuigi Soome Keskkonnaamet ei usu, et merekarbid võiksid päästa kogu Läänemere, mille veevahetus on aeglane ning ökoloogiline seis peaaegu katastroofiline, võib molluskikasvandusel olla piirkondlik tähtsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles