Põhjamaade ja Balti börsid võtavad kasutusele lühema arveldustsükli

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna börs.
Tallinna börs. Foto: SCANPIX

NASDAQ OMX Põhjamaade ja Balti börsid võtavad järgmisel esmaspäeval kasutusele kahepäevase arveldustsükli (T+2) senise kolmepäevase (T+3) asemel.

Seni kasutasid börsid Kopenhaagenis, Helsingis, Islandil, Stockholmis, Tallinnas, Riias ja Vilniuses ning First North turul kolmepäevast arveldustsüklit, st reaalne tehing väärtpaberitega tehti alles kolm tööpäeva pärast börsitehingu toimumist. Nüüd läheneb viivitus päeva võrra.

Lühendatud arveldustsükli kasutuselevõtt on kooskõlas Euroopa Liidu uue depositooriumide määrusega (CSDR), teatas Tallinna börs. Uue määruse nõuded kehtestavad, et tehingud, mida tehakse reguleeritud turul või mitmepoolses kauplemissüsteemis (MTF - multilateral trading facility) kaubeldavate väärtpaberitega, peavad olema arveldatud mitte hiljem kui teisel tööpäeval peale tehingu toimumist.

Arveldustsükli muutmise tulemusel T+3-lt T+2-le arvelduvad reedel (3. oktoobril) ja esmaspäeval (6. oktoobril) sõlmitud tehingud üheaegselt kolmapäeval, 8. oktoobril.

NASDAQ OMX Põhjamaade ja Balti börsid rakendavad standardiseeritud arveldustsükli T+2 üheaegselt kokkuleppes erinevate turuosaliste, tsentraalsete arvelduskodade (CCP - central counterparty) ja väärtpaberite keskdepositooriumidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles