Teder ei pruugi saada õiguskantslerina jätkamiseks võimalust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegune õiguskantsler Indrek Teder.
Praegune õiguskantsler Indrek Teder. Foto: Erik Prozes / Postimees

Riigikogul seisab enne viie kuu pärast toimuvaid valimisi ees ülesanne nimetada ametisse uus õiguskantsler, sest seitsmeaastast ametiaega lõpetav Indrek Teder ei pruugi saada jätkamiseks võimalust.

Õiguskantsleri kantselei pressiesindaja kinnitas eile Postimehele, et kui president esitab Tederi uuesti kandidaadiks ning riigikogu ta ametisse nimetab, on Teder valmis õiguskantslerina jätkama. Sama sõnumi andis hiljuti parlamendifraktsioonide juhtidele edasi riigikogu esimees Eiki Nestor.

Riigikogus on küll poliitikuid, kes sooviks Tederi jätkamist arutada, kuid on ka neid, kelle meelest tuleks otsida teisi kandidaate. Õiguskantsleri kandidaadi pakub pärast parlamendifraktsioonidega konsulteerimist välja president Toomas Hendrik Ilves, kes Tederit mitme saadiku arvates esitama ei tõtta.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal ütles, et kuigi konsultatsioonid pole veel alanud, võiks saadikurühm tema hinnangul olla Tederi kandidatuuri poolt. Tema sõnul pole vaidlused Tederiga olnud lihtsad ega alati oodatud, kuid kunagi pole tekkinud ka tunnet, et vaidlusi oleks alustatud vaid uudistesse pääsemiseks.

«Praegune õiguskantsler on kedagi eelistamata olnud seadusandjale ja võimule tervikuna tugev vastane, ning see on õnnestumine,» märkis Michal, kelle sõnul on Reformierakond valmis arutama teisigi kandidaate, kuid neid pole seni välja käidud.

Keskerakonna fraktsiooni juht Kadri Simson tunnustas samuti praeguse õiguskantsleri ja tema meeskonna tööd. «Ma arvan, et tänane õiguskantsler koos asetäitjatega on oma tööga korralikult hakkama saanud ja ma ei oska küll midagi välja tuua, mis tal tegemata oleks jäänud,» ütles ta. Samas lisas Simson, et õiguskantsleri ametiaja pikkust arvestades võiks võtta eelduseks, et «üks ametiaeg sellel kohal on küll».

Nii Simson kui Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Urmas Reinsalu kinnitasid, et edasisteks aruteludeks oodatakse presidendi initsiatiivi. Reinsalu avaldas ühtlasi lootust, et riigipea teeb oma ettepaneku aegsasti ehk juba sel aastal, et arutelud ei jääks täielikult riigikogu valimiskampaania saginasse.

Rääkides praegusest õiguskantslerist, ütles Reinsalu, et IRL toetas Tederit eelmisel korral ning üldjoontes on ta täitnud õiguskantsleri ja ombudsmani rolli igati normaalselt. Hiljem pole saadikurühm õiguskantsleri nimetamist tema sõnul aga eraldi käsitlenud.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond on fraktsiooni esimehe Karel Rüütli sõnul kokku leppinud, et õiguskantsleri nimetamist arutatakse pärast kohtumist president Ilvesega. «Ühegi nimega praegu spekuleerida ei saa,» lausus ta.

Presidendi kantselei teatel esitab riigipea oma kandidaadi riigikogule hiljemalt 30 tööpäeva enne praeguse õiguskantsleri volituste lõppu ehk mitte hiljem kui jaanuari teises pooles. «Kindlasti konsulteerib riigipea eelnevalt ka parlamendifraktsioonide juhtidega, leidmaks tugevat kandidaati, kes pälvib riigikogu toetuse,» ütles presidendi avalike suhete nõunik.

Seadus nõuab õiguskantslerilt muu hulgas kõrgeid kõlbelisi omadusi ja akadeemilist kõrgharidust õigusteaduses, samuti peab ta olema kogenud ja tunnustatud jurist. Enne ametisse nimetamist peab kandidaat läbima kaitsepolitsei tehtava julgeolekukontrolli.

2008. aastal ametisse astunud Tederi ametiaeg lõpeb märtsi alguses, vaid nädalapäevad pärast järgmisi riigikogu valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles