Eesti sõlmis kõigi aegade suurima kaitsehanke eelleppe

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandilt ostetavad jalaväe lahingumasinad CV9035NL
Hollandilt ostetavad jalaväe lahingumasinad CV9035NL Foto: army-technology.com

Kaitseminister Sven Mikser ja Hollandi kaitseminister Jeanine Hennis-Plasschaert allkirjastasid täna kaitseministeeriumis koostöökokkuleppe 44 kaitseväe lahingumasina CV90 ostmiseks kaitseväele, mis on suurim kaitsehange iseseisvuse taastamise järel.

Mikser ütles täna kaitseministeeriumis pärast kokkuleppe allkirjastamist, et lahingumasinate ostulepingule on kavas alla kirjutada veel selle aasta jooksul. Lahingumasinate eest tehtavad maksed on olemas järgnevate aastate kaitseministeeriumi eelarves.

Mikseri sõnul ei saa praegu veel täpselt öelda, millal jalaväe lahingumasinad Eestisse jõuavad. Lahingumasinate eest on kavas tasuda mitme osamaksega ning esimene makse on juba järgmise aasta eelarves. «Masinad jõuavad Eestisse vastavalt maksete tasumise graafikule,» ütles Eesti kaitseminister.

Mikser märkis, et tegemist on Eesti iseseisvuse taastamise järgse suurima kaitsehankega, mis tõstab kindlasti oluliselt Eesti kaitsevõimet. Vastavalt heale tavale enne lepingu allkirjastamist lahingumasinate maksumust ei avalikustata.

Eesti kaitsevägi kavatseb korraldada koostöös hollandlastega ka jalaväemasinate hooldust masinate meeskondade väljaõpet. 44 lahingumasinat lähevad Scoutspataljoni kasutusse.

Jeanine Hennis-Plasschaerti sõnul leppisid nad täna Mikseriga kokku ka selles, et Hollandi jalaväe lahingumasinad osalevad järgmisel aastal 24. veebruaril iseseisvuspäeva paraadil. «Hollandil on suur au võta iseseisvuspäeva paraadist osa,» lausus ta. Iseseisvuspäeva paraadi ajaks ei ole Hollandist hangitavad lahingumasinad ilmselt veel Eestisse jõudnud, seega annab Hollandi kaitseväe masinate osalemine paraadil hea võimalus ülevaate saamiseks, millised lahingumasinad välja näevad.

Eesti kaitsealane koostöö Hollandi Kuningriigiga on keskendunud peamiselt hangete valdkonnale. Eesti on alates 2004. aastast soodsa hinnaga hankinud Hollandist üle 1100 vähekasutatud ja heas korras veoauto ja maasturi, ligi 500 järelhaagist ja staabikonteinerit ning 81 soomustransportööri SISU XA-188.

 Samuti on Hollandi hävitajad F-16 osalenud Balti õhuturbeoperatsioonil ning paiknevad seoses muutunud julgeolekukorraga ka praegu Malborki lennubaasis Poolas. Oktoobri teisel poolel külastab Eestit allveelaevast, fregatist, patrull-laevast ja kahest toetuslaevast koosnev Hollandi laevastikuüksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles