USA soomusüksus jõuab Eestisse järgmise nädala alguses

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide armee soomustransportöör Stryker.
Ameerika Ühendriikide armee soomustransportöör Stryker. Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide maaväe 1. brigaadi 1. ratsaväediviisi üksus jõuab Eestisse järgmise nädala alguses.

Eestisse saabuva üksuse varustuses on kaheksa Bradley jalaväe lahingumasinat ja sama suurusjärk Stryker soomustransportööre. Üksusega tuleb kaasa veel ka terve rida toetus- ja juhtimismasinaid, ütles kaitseväe pressiesindaja nooremleitnant Roland Murof Postimehele.

Ameerika Ühendriikide 600 sõdurit saabuvad järgmisel nädalal Balti riikidesse ja Poola, et vahetada välja siin praegu teenivad 173. õhudessantbrigaadi õhudessantväelased.

Arvult jääb kohalolu samaks ehk Eestisse tuleb kompaniisuurune üksus orienteeruvalt 150 inimesega.

Ühendriikide maaväe 1. brigaadi 1. ratsaväediviisi üksus võtab Poolasse ja Balti riikidesse kaasa ka 20 Abrams M1A1 tanki. Eestisse tulev üksus tanke kaasa ei võta, küll aga hakkab suur osa tankidest paiknema Lätis.

Murofi sõnul selgus see paari viimase nädala jooksul, et ameeriklased tanke Eestisse ei too.

«Väljaõppe läbiviimine tankidega on Eestis keeruline ja see on seotud peamiselt keskpolügooniga, kus on raske kompleksset väljaõpet läbi viia. See ei ole asja mõte, et tuua polügoonile lihtsalt paar tanki, mis seal edasi-tagasi sõidavad. Kuid see ei tähenda seda, et järgmiste rotatsioonides tanke Eestisse ei tule. Kui tankide jaoks suudetakse mingi väljaõpe välja mõelda, siis on see endiselt võimalik,» rääkis Murof.

Suurem osa tankidest hakkab paiknema Lätis, kus neid saab kasutada Adažis polügoonil väljaõppes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles