Matuselised avastasid kalmistul, et hauda polegi

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmistu.
Kalmistu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui ligi seitsmekümnest inimesest koosnev matuseseltskond möödunud neljapäeval Pilistvere surnuaiale jõudis, selgus, et haud, kuhu urn kadunukese tuhaga tuli sängitada, oli kaevamata.

Lahkunu lähedastele oli see paras šokk. Matusekorraldaja Endel Arba eestvõttel lahendati olukord siiski kiiresti: ta saatis paar noormeest labidate järele ja kümmekonna minutiga oli kaevamistöö tehtud.

Kõo vallast pärit lahkunu Haapsalus elav õde, kes ei soovi oma nime lehes avaldada,  helistas järgmisel hommikul «Sakala» toimetusse ja rääkis, kui nördinud nad juhtunust on.

«Terve suguselts on häiritud. See on ennekuulmatu asi, pead ikka ise kõik hauapõhjani üle kontrollima!» kurtis ta.

Kalmistut haldab evangeelse luterliku kiriku Pilistvere kogudus, matmisplats ja haua kaevamine telliti koguduse diakonilt Hermann Kalmuselt.

«Asja ajas vennatütar, ta oli veel küsinud, kas peame tulema vaatama, kas kõik on korras. Vastus oli, et kõik tehakse ära,» meenutas naine.

Ta rääkis sel teemal ka Kõo vallavanema ja konsistooriumi sekretäriga. «Nad olid juhtunust hämmingus,» ütles ta ja lisas, et teeb ka peapiiskopile teatise.

Naine ei olnud rahul ka sellega, kuidas siis, kui haud oli juba kaevatud, labidaga mees kohale tuli ja seejärel vaimulik hauaplatsile vabandama saabus.

Endel Arba sõnul viis valjuhäälne süü tunnistamine eriti endast välja lese, keda tütar igatpidi rahustada ja lohutada püüdis.

Siiski arvas pikki aastaid matuseid korraldanud ja kõike näinud Arba, et kuigi asi iseenesest oli inetu ja omaste šokk põhjendatud, ei paneks tema juhtunut suure kella külge.

Ta meenutas südatalvist kirstumatust ühel maakonna kalmistul, kus samuti oli haud kaevamata jäetud ja matuselised olid tõelises hädas.

Pilistvere koguduse vaimulik Hermann Kalmus tunnistas oma viga ja ütles, et omastel on täielik õigus nördinud olla.

«Ma saan inimlikult neist aru, matuste puhul on selline asi vägagi häiriv ja ebameeldiv. Kurb, et olen perele sellist kannatust põhjustanud,» kahetses ta.

Eesti evangeelse luterliku kiriku kantsler Urmas Viilma ütles juhtunut kommenteerides, et Pilistvere koguduse diakon tunnistas oma süüd ja vabandas omaste ees.

«See ei ole lohutus, aga olen vaimulikuna kogenud matustel väga erinevaid olukordi,» lausus ta. Ta selgitas, et kui Pilistvere kalmistu on koguduse hallata ja selle eest vastutabki vaimulik, siis ei ole see tema kui kirikuõpetaja, vaid kui kohaliku koguduse töötegija ülesanne.

«Me ei saa vaimulikku karistada selle eest, mille eest ta ei saa vaimulikuna vastutada,» lausus kantsler lõpetuseks, vabandades juhtunu pärast ka enda nimel.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles