Jäätmed aitavad luua silmailu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänu Ragn-Sellsi Tartu sorteerimiskeskuse töötajate osavatele kätele ja loomingulisusele on jäätmetes kasvu­koha leidnud kõikvõimalikud ilutaimed.
Tänu Ragn-Sellsi Tartu sorteerimiskeskuse töötajate osavatele kätele ja loomingulisusele on jäätmetes kasvu­koha leidnud kõikvõimalikud ilutaimed. Foto: Erakogu

Lisaks kaunitele õitele paistavad Ragn-Sellsi Tartu sorteerimiskeskuse ees kasvavad taimed silma ka põnevate jäätmetest valmistatud kasvuanumate poolest.

Sorteerimiskeskuses juhatajat Andrus Lauku võib pidada jäätmetesse taimede istutamise idee autoriks, sest just tema tõi selle toreda kombe oma praegusesse töökohta kaasa.

Laugu sõnul sündis mõte neli-viis aastat tagasi, kui tema tollase töökoha ees laius suur lage plats, kuhu ei võinud isegi autosid parkida. Nii tuligi mehele pähe idee, et tühjalt seisva maalapiga võiks midagi ette võtta. «Kodus oli lilli ka ja inimesed tulid minu fantaasiaga kaasa,» rääkis ta.

«Alguse sai see õigupoolest vanast pesumasinast. Võtsime pealt plaadi ära ja trumliaugul luugi eest ning panime lilled sisse,» ütles mees, kelle maakoduski õitsevad lilled jäätmetest tehtud anumates.

Foto: Andrus Lauk

Sorteerimiskeskuse ette istutatud taimed pärinevad enamjaolt Ragn-Sellsi töötajatelt. Need, kel kippus koduaia tarbeks kasvatatud taimi üle jääma, võtsid istikud tööle kaasa. Samas on mõned taimed pärit siiski ka jäätmete hulgast. «Kui leidsime mõned taimekesed, mis võtsid eluvaimu sisse, siis ikka leidsime neile mõnes amplis koha,» rääkis Lauk, kelle sõnul kasvas prügi hulgas näiteks mätashari.

Foto: Andrus Lauk

Haljasala-poolsete aknalaudade äärtes, kus on puhtam keskkond, kasvatati Laugu sõnul ka maitsetaimi. «Sorteerimiskeskuse töötajad tegid lõuna ajal köögiakna lahti ja noppisid neid võileivale või supile. Eriti atraktiivne oli see võimalus siis, kui värske salat end välja ajas. Sel aastal oli kasvamas kolme sorti lehtsalatit, tilli, sibulat, peterselli ja basiilikut. Viimast kahte võib veel praegugi maitsta,» ütles Lauk.

Tänavu kasutatud jäätmetest peab Lauk kõige põnevamaks lahenduseks plasttorusid, kuhu on istutatud näiteks lobeeliad. Eelmisel aastal õitsesid taimed aga ka televiisorites ja kohvimasinates. Juhataja sõnul ongi põhiline mõelda välja põnevad lahendused ja leida sorteerimiskeskusesse toodud asjadele taaskasutust.

Foto: Andrus Lauk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles