Panetta: Valge Maja tõttu jäi Iraagiga vägede lepe sõlmimata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA endine kaitseminister Leon Panetta.
USA endine kaitseminister Leon Panetta. Foto: SCANPIX

USA endine kaitseminister Leon Panetta süüdistab peatselt ilmuvates memuaarides president Barack Obama nõunikke leppe õõnestamises, mis oleks jätnud piiratud Ühendriikide väekontingendi 2011. aasta järel Iraaki.

Iraagis USA väekontingendi hoidmine oleks aidanud ohjeldada usuvägivalda ja hoidnud ära tingimused, mis võimaldasid sunniitlikul äärmusrühmitusel Islamiriik (IS) hõivata riigis suure territooriumi, väidab Panetta varsti ilmuvas raamatus «Väärilised võitlused» («Worthy Fights»).

2011. aasta sügisel «oli mulle - ja paljudele teistele - selge, et kõigi vägede väljaviimine ohustaks habrast stabiilsust, mis Iraaki vaevu koos hoidis», kirjutas Panetta neljapäeval ajakirjas Time ilmunud kohandatud raamatukatkendis.

«Eraviisiliselt tunnistasid mitu leeri Iraagi juhtkonnas soovi jätta sektivägivalla vastase kaitsevallina riiki mõned USA väed,» kirjutas ekskaitseminister.

Kui kaitse- ja välisministeeriumi ametnikud üritasid Bagdadiga leppe sõlmimise üle läbi rääkida, hoidis Valge Maja madalat profiili ja näitas üles vähest otsustavust leppeni jõudmiseks, lausus Panetta.

Tema sõnul oli Washingtonil mõjuvõim, ent see otsustati kasutamata jätta.

«Me võinuksime näiteks ähvardada peatada Iraagi üleehitamisele suunatud abi andmine», kui toonane peaminister Nuri al-Maliki keeldub toetamast Ühendriikide jätkuvat kohalolekut, ütles Panetta.

Kaitseministeeriumi tippametnik Michèle Flournoy kaitses seda seisukohta sõjaväe juhtkonna täielikult toetusel, lisas ta. «Ent presidendi meeskond Valges Majas oli vastupidisel seisukohal ning erimeelsused tõusid aeg-ajalt pinnale.» 

Aastatel 2011-2013 kaitseministrina töötanud Panetta sõnul lasi Valge Maja võimaliku leppe käest ning see on teda sellest ajast alates häirinud.

«Mulle tekitas frustratsiooni asjaolu, et Valge Maja küll koordineeris läbirääkimisi, ent tegelikkuses ei juhtinud neid kunagi.»

Panetta sõnul paistis, et Valge Maja ametnikud olid valmis leppe heaks kiitma, kui kaitseministeerium peaks selle saavutama. «Ilma presidendi aktiivse toetuseta lubati Malikil minema lipsata.» 

Läbirääkimised jätkusid 2011. aasta detsembrini, ent viimase hetke lepet ei õnnestunud saavutada.

Ühendriikide väed lahkusid Iraagist 2011. aasta lõpus.

«Usun tänaseni, et väike USA kontingent suutnuks efektiivselt nõustada Iraagi sõjaväge selles, kuidas toime tulla Al-Qaeda peatõstmisega ja sektivägivallaga, mis on riigi enda haardesse võtnud,» lausus ekskaitseminister.

Obama on saatnud IS-i suvise suurpealetungi järel Iraaki 1600 Ühendriikide sõjaväelast, kelle ülesanded on turvata USA diplomaatilisi esindusi ja nõustada Iraagi sõjaväge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles