Läksid mehed kirvesteta, tegid maja nurkadeta

, klassiõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeküla kooli esimese klassi lastel oli Kablis põnev loodustund.
Raeküla kooli esimese klassi lastel oli Kablis põnev loodustund. Foto: Erakogu

„Õpetaja, mida see tähendab? “uurisid Pärnu Raeküla kooli 1.c ja 1.b klassi õpilased, kui olid kuulnud RMK Kabli õppekeskuse programmi nime. Küll nad mõistatasid, mida sellist pealkirja kandvas tunnis õppima hakkavad. Kuid õpetajad ei reetnud saladust. Oma silm on kuningas ja nii otsustatigi metsaelu saladused ise järele kaeda.

30. septembri hommikul teatasid aga õpetajad, et see koolipäev algab tavapäraste tundide asemel natuke teistmoodi. Tund algas ristsõna lahendamisega, kust tuli kokku sõna „sipelgad“. Edasi vaadati sipelgate elust jutustavat filmi, öeldi vanasõnu ja küsiti mõistatusi. Põnevaid teadmisi saades oli aeg ootamatult ruttu lennanud. Juba ootaski kooli ees buss, mis pidi meid sõidutama Kabli RMKsse. Lapsed olid täis põnevust, sest sipelgate elust oli veel palju teada saada.

Kablis said lapsed esmalt ise sipelgateks kehastuda ja nende elutegevusi proovida. Hiljem selgus, et sipelgarahvast on mitut liiki, kõigil eri kombed ja elupaigad. Ilus ilm ja võrratu looduskeskkond võimaldasid meile suurepärase koolipäeva metsaelu saladustest. Peale sipelgate uurimise pakkus teistmoodi loodusklass võimalust oma silmaga näha, kus rebane oli varese üle kavaldanud ja ta endale eineks võtnud. Astusime läbi rähni „restoranist“ ja kuna menüüs olid ainult tõugud, tegime söömise asemel selles uhkes kohas pilti.

„Vaadake, pada keeb, kuid tuld all pole!“ hüüdis korraga meie giid ja kõik tõttasid ruttu eemal paistva künkakese juurde. Tõepoolest, see küngas lausa kees, soe sügispäike oli sipelgad oma viimaseid toiminguid tegema meelitanud. See oli meeliköitev pilt, sest tegusaid sipelgaid oli tõesti palju. Nüüd paljastus saladus, kes on need kirvesteta mehed, kes nurkadeta maju teevad. Loomulikult metsakuklased, kes tassivad metsaprahist kokku oma kuhilakujulise pesa. Sellel majal pole tõesti nurki ja ehitajadki peavad hakkama saama ainult omal jõul.

Sügis on lindude rändeaeg. Nägime rõngastatud pöialpoisse ja sabatihaseid ning saime teada, kuhu linnud talveks suunduvad.

Tore koolipäev lõppes saadud tarkuste ja elamuste kokkuvõttega Kabli RMKs. Lapsed olid imestunud, kui põnev on elu meie ümber, kui me vaid oskame seda märgata.

 Ja seda oskust tuleb kasvatada maast madalast, sest muidu on maailm meie ümber väga kesine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles