Maa-alune elu: tunnelikaubandus õitseb vaid Lasnamäel

Tallinncity.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vanasti õitses Tallinna jalakäijate tunnelites putka- ja muidukaubandus, tänapäeval praktiseeritakse seda vaid ühes Laagna tee aluses tunnelis.

See polnudki ju nii ammu, kui Vabaduse väljaku aluse tunneli mõlemat seina palistasid pisipoed ja muud asutused. Väljaku renoveerimise käigus muutus põhjalikult ka tunnel ning praegu on seal avatud vaid R-Kiosk, pitsa- ja kebabirestoran ning ilusalong.

Ja sellega kogu äriajamine piirdubki. Vahel eksib sinna ka mõni tänavamuusik. Tunneli ühte seina katab veel Vabaduse väljaku ajaloo alane põhjalik väljapanek.

Tiheda liiklusega Balti jaama tunnelis tegelevad ettevõtlusega vaid elektrikitarri mängiv noorem mees ning üks kerjus. Kusjuures esimesel tundub äri teisest tunduvalt paremini minevat. Muusikule poetavad münte nii noored kui vanad möödujad, kerjuse suhtes ei olda pooltki nii lahked.

Kaubamaja tunnelis kuuleb kitarri asemel hoopis viiulimängu. Sealne alaline esineja on pärit Bulgaariast ning tänavamuusiku ametit pidanud juba üle 20 aasta. Viiulimängu olevat ta õppinud Bulgaaria muusikaakadeemias. Päevateenistus on muusiku sõnul kõikuv ning sõltuvat nii ilmast kui nädalapäevast. Heal päeval teenib viiuldaja 40–50 eurot.

Samas tunnelis on avatud veel R-Kiosk ning varem tegutses siin ka valuutavahetus-pandimaja. Tänaseks on hübriidasutus siiski lõplikult kinni pannud.

Ainus tõeliselt efektiivselt ära kasutatud pinnaga allmaakäik on Lasnamäel Mustakivi keskuse juures ning kannab uhket nime kaubatänav. Ja täiesti õigustatult. Seal müüakse nii uusi kui kasutatud riideid, toidukaupa ning pirukaid ja kooke. Viimaste küpsetajad ja sööjaid ilmselt kalorite lugemisega ei tegele. Ühes nurgas tukub aastaajast hoolimata alati mõni vanem mees, kes mingeid aia või põllusaadusi müüb. Praegusel ajal on kaubavalikus nii kibuvitsamarjad, õunad kui seened. Selleks, et kaupa teha, tuleb taburetil vaiksel norskav müüja kõigepealt üles ajada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles