Nobeli meditsiinipreemia võitsid aju navigatsioonisüsteemi avastajad

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavused Nobeli meditsiinipreemia laureaadid.
Tänavused Nobeli meditsiinipreemia laureaadid. Foto: SCANPIX

Täna kuulutati välja Nobeli preemiad meditsiinis ja füsioloogias, võitjateks on aju-uurijad John o’Keefe ja abielupaar May-Britt Moser ning Edvard Moser.

Nobeli preemia komitee sõnul võib võitjate teadustööd kirjeldada kui inimeste sisemise ajus paikneva GPS-süsteemi avastamist. Nad tegelevad ajus paiknevate rakkudega, mis aitavad meil tajuda enda paiknemist ümbritsevas ruumis.

John O´Keefe avastas esimese selle süsteemi komponendi juba 1971. aastal. Ta leidis rotte uurides ajukoore osast hipokampusest närvirakud, mis olid aktiivsed just siis, kui rott paiknes ruumis mingis kindlas paigas ning teised närvirakud, mis aktiveerusid just siis, kui rott asus kuskil mujal. O'Keefe nimetas need koharakkudeks.

2005. aastal avastasid May-Britt Moser ja Edvard Moser veel ühe olulise aju paiknemissüsteemi komponendi. Nad tuvastasid närvirakkude tüübi, mille nimetasid võrgustikrakkudeks – need loovad süsteemi, mis aitab enda asukoha täpsel määramisel ja õige tee leidmisel. Nende edasine uurimistöö näitas, kuidas koharakud ja võrgustikrakud teevad võimalikuks asukoha määramise ja navigeerimise.

Nende kolme teadlase avastused on aidanud leida vastust küsimusele, kuidas loob aju ümbritsevast keskkonnast kaardi ning kuidas suudame me keerukas keskkonnas orienteeruda.

Füüsikapreemia laureaadid kuulutatakse välja homme ja keemiapreemia ülehomme, kolmapäeval.

Reedel avaldatakse rahupreemia laureaat. 

Kirjanduspreemia tehakse traditsiooniliselt teatavaks hiljem, selle avaldamise kuupäeva pole veel paika pandud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles