Galerii: USA sõdurid harjutasid Murru vangla vallutamist

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide 173. õhudessantbrigaadi kompanii harjutas täna pärastlõunal Harjumaal Vasalemma vallas endise Murru vangla territooriumil territooriumi hõivamist, kolm tundi väldanud õppusest võttis osa sadakond sõdurit ja kaheksa helikopterit.

Ajakirjanikud ja kompanii juhtohvitserid jälgisid õppust Murru vangla administratiivhoonest endisest direktori kabinetist, kust avanes hea vaade toimuvale. Õppusel konkreetset legendi ei olnud, tegemist oli harjutusega, mille käigus ameeriklased harjutasid ala hõivamist helikopterite õhutoetusel.

Enne õppuse algust oli umbes 30 Lätis baseeruva Ameerika Ühendriikide 173. õhudessantbrigaadi kompanii sõdurit ennast seadnud vangla territooriumil sisse ja ligi 70 sama üksuse sõduri ülesanne oli nende kaitstav ala hõivata.

Õppus algas kell 14.30 üldkopterite UH-60 Black Hawk ja transpordikopterite CH-47 Chinook maandumisega Murru vangla territooriumile. Kopteritest heideti vangla territooriumile suitsugranaate, mille tossu varjus sõdurid lennumasinatest välja hüppasid ja vangla hõivamist alustasid.

Ameerika sõdurite hallikas vorm sobib Murru vangla keskkonnas tegutsemiseks, kuna selle värvus sulandus hästi hoonete hallide seintega. Kuigi kohati läks laskmine päris tihedaks ja kummikuuliga pihta saada on päris valus, võtsid sõdurid õppust meelelahutusena ning nii mõnigi ameeriklane naeris majade vahel kummikuulide eest põigeldes täiest kõrist.

Operatsiooni ajal vangla kohal tiirutavate lahingkopterite AH-64 Apache meeskonnad jagasid vangla territooriumile sisenenud üksustele raadioside vahendusel näpunäiteid vaenlase asukoha kohta. Koos ajakirjanikega õppust jälginud ohvitseri raadiosaatjast võis kuulda, kuidas sõdureid juhatati vangla kolmanda eluosakonna juurde, mille akendes oli nähtud vaenlase sõdureid.

Lahingu käigus tekkis kohati olukordi, mis sarnanes poiste sõjamängule, kus tekkis vaidlus, kas keegi ikka sai pihta või mitte. Korduvalt võis kuulda hõikeid «Stay down! You are dead!». Surnuks tunnistatud sõdurid jäid hoolimata külmast ilmast Murru vangla asfaldile vedelema, võttes aeg-ajalt sõõmu kaasasolevatest veepudelitest.

Hoonest väljuvad kompanii juhtohvitserid ja mõned ajakirjanikud sattusid hoonest väljudes peaaegu lahingu keskele. Kui ameerika ohvitser avas esimesel korrusel õue viiva trepikoja ukse, selgus, et koridoris on käimas lahing ja kummikuulid lendasid edasi-tagasi. «Oops! Sorry!» teatas ohvitser, tõmbas ukse kinni ja seletas, et majast tuleb ohutuse huvides lahkuda teise ukse kaudu.

Ühendriikide 173. õhudessantbrigaadis teeniv kapten Orlando Zombrano sõnul oli hoonete hõivamisoperatsioon edukas. Murru vangla on tema sõnul hea koht taoliste õppuste läbiviimiseks, kuna vanglakompleks on keerulise ülesehitusega ning see võimaldab saada sõduritel õppuste ajal uusi kogemusi.

Zombrano sõnul kasutasid ameeriklased hoonete hõivamisel oma lahingrelvades spetsiaalselt õppuste jaoks mõeldud mittesurmavaid kummikuule, mis annavad hea ettekujutuse sõdurite tabamistäpsusest.

Õppusel osales kaks lahingkopterit AH-64 Apache, neli üldkopterit UH-60 Black Hawk ja kaks transpordikopterit CH-47 Chinook.

Sarnane õppus toimub Murru vangla territooriumil ka homme, ka siis algab õppus orienteeruvalt 14.30 ning kestab kolm tundi. Erinevalt tänasest saabuvad sõdurid homme õppuse toimumispaika Ämari lennubaasist.

Seoses õppusega ja sealt naasmisega võib sel nädalal Eesti õhuruumis liikumas näha Ühendriikide sõjaväelaste kasutuses olevaid helikoptereid. Boeing CH-47 Chinooki puhul on tegemist kahemootorilise peamiselt vägede transpordiks kasutatava lennumasinaga, mis on kasutuses olnud 1960. aastatest.

Lahingkopter AH-64 Apache on USA armee relvastuses 1984. aastast, seda on pidevalt täiustatud ja tänapäeval on see ilmselt tuntumaid lahingkoptereid maailmas. Apache’i peamiseks relvastuseks on mitut tüüpi raketid ja kuni 30 mm kiirlaskekahur, laskekiirusega kuni 600 lasku minutis.

Maaväe üldkopter Sikorsky UH-60 Black Hawk kuulub Sikorsky Aircraft Corporation´i loodud helikopterite S-70 perekonda. Black Hawk on mitmeotstarbeline - teda kasutatakse üksuste transportimiseks, vigastatute evakuatsiooniks, lahingujuhtimiseks ja muudeks ülesanneteks.

Ameerika Ühendriikide 173. õhudessantbrigaad, mille koosseisu kuulub ka Eestis viibiv kompanii, asutati Esimese maailmasõja ajal ja on osalenud Teise maailmasõja lahingutes, Vietnami sõjas ning operatsioonidel Iraagis ja Afganistanis. 8. oktoobril lahkub 173. õhudessantbrigaadi allüksus Eestist, nende asemele saabub Eestisse 8. ratsaväerügemendi 2. pataljoni mehhaniseeritud jalaväekompanii, kelle relvastusse kuuluvad soomustransportöörid Stryker ja jalaväe lahingumasinad Bradley.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles