Teadlane: lindude käitumine erakordseid ilmaolusid ei ennusta

Birgit Itse
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevalill.
Päevalill. Foto: Merle Soots

Tühjaks söödud päevalilleõisikud ja punavad pihlakad on pannud Järva Teataja lugejaidki arutlema, kas see võiks viidata millelelgi erakordsele.

Kui tavaliselt saavad päevalillekasvatajad seemned talveks lindudele hoida, siis sel sügisel on avastanud nii mõnigi, et õisikud on juba tühjaks söödud.

Ornitoloog Aivar Leito selles siiski midagi erakordset ei näe. Pigem on lindudel toidu leidmine juhuslik. «Kõik sõltub sellest, kuidas linnuparved toidule peale satuvad,» sõnas ta.

Ka keeldub Leito uskumast, et liiga vara tühjaks söödud päevalilleõisikud ning pihlakate rohkus ennustaks pikka ja külma sügist või lumerohket talve. «Sel aastal on pihlakasaak erakordselt rikkalik ja tavaliselt on puud selleks ajaks juba lindudel tühjaks söödud. Sel aastal nad lihtsalt pole veel jõudnud seda igalt poolt teha,» täpsustas ta.

Nii paistabki Leito meelest inimestele, justkui hoiaksid linnud pihlakaid puu otsas, teades saabuvaid ilmaolusid ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles