Autokapoti all peitus üllatav leid

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapoti alla tasuks aeg-ajalt vaadata.
Kapoti alla tasuks aeg-ajalt vaadata. Foto: Panther Media/Scanpix

Autoremonditöökotta pöördunud juht sai sõiduki üle vaadanud spetsialistilt üllatusena  teada, et ta auto kapoti alt leiti tammetõrud.

«Olid seal ilusti reas olnud,» rääkis Mari, kes palus oma perekonnanime mitte avaldada.

Septembri alguses viis neiu oma tumehalli Mazda autoremonditöökotta, sest kartis, et masinal võib olla midagi viga, kuna pöörete näidik kõikus kummaliselt. «Ma ise neid tõrusid ei näinud, aga mulle öeldi, et autol ei ole küll midagi viga, aga leidsime kapoti alt tammetõrusid,» rääkis Mari.

«Viga nad autole ei teinud, aga ma ei arvanud, et hiired võiksid niimoodi auto sisse ronida. Aga eks nad sooja peale kohta otsides ronivad autosse ja inimesed ei tule selle peale, et ise kapoti alla vaadata,» tõdes neiu. Mari sõnul on tema tuttav leidnud autost ka linnupesi. «Isegi munad olid sees,» lisas neiu. 

Mari parkis oma auto alati tammepuude lähedale. «Mulle öeldi, et kui muru äärde parkida, siis olevatki suurem võimalus, et hiired ronivad auto kapoti alla,» rääkis neiu ja lisas, et tema soovitaks inimestel rohkem jälgida, kes või mis tema autosse roninud on.

Sigmaline autoremonditöökoja juhatuse liikme Mart Ausla sõnul juhtub seda sageli ning aasta ringi. Tema sõnul ei ole eriti vahet, kus autot hoida ning midagi pisinäriliste autosse pugemise vastu teha ei saa. «Auto on ju alt lahti,» selgitas ta.

Ausla sõnul on paljud autoomanikud hoopis üllatunud, kui autoga tegelenud spetsialist neile masinast leitud kastanimunadest või hiirepesadest räägib. «Palju inimene siis kapoti alla vaatab,» rääkis ta ning lisas, et tegelikult võib kapoti alla kogutud talvevarusid sageli tähele panna ka kodus kapoti alla piiludes.

Samas ei tohiks tema sõnul ka midagi halba juhtuda, kui hiired või rotid kapoti alla pesa on teinud või sinna kastanimune kogunud. «Autot need otseselt ei mõjuta. Halba ei tohiks juhtuda, kui hiir pole just juhtmeid läbi närinud,» ütles Ausla. Ta lisas, et harvad pole ka juhud, kui rotid on närinud isegi kapoti katet. «Pole ime, kui leiad ka näiteks kassipoja rattakoopast,» rääkis ta.

Zoosemiootiku Aleksei Turovski sõnul olid tammetõrud auto kapoti alla viinud tõenäoliselt närilised, hiirlased. Turovski hinnangul tuleks mõelda, miks loomad niimoodi käituda võivad, aga konkreetseid põhjuseid on raske välja tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles