Raidma kutsus Norra kaitseväe üksusi Eestisse

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma kohtumisel Norra kaitseväe juhataja admiral Haakon Bruun-Hansseniga
Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma kohtumisel Norra kaitseväe juhataja admiral Haakon Bruun-Hansseniga Foto: Erik Peinar

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma kohtus täna riigikogus Norra kaitseväe juhataja admiral Haakon Bruun-Hansseniga, kes kinnitas valmisolekut tuua võimalusel oma kaitseväelased Eestisse.

Mati Raidma kutsus Norrat osalema Eestis maaväeüksustega, lisaks sellele, et Norra panustab 2015. aastal oma lennukitega Balti õhuturbemissiooni. Praegu on näiteks ligi 200 Norra kaitseväelast Lätis, edastas riigikogu pressiesindaja.

Kohtumisel tõdeti, et mõlema riigi ees seisavad sarnased väljakutsed. «Asume mõlemad Euroopa Liidu ja NATO idapiiril, kus enesekindla, nähtava ja ühiskonda kaasava riigikaitsega loome nii endale kui laiemalt regioonile reaalset julgeolekut,» ütles riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma.

«Meie riigikaitse ülesehituses on palju sarnast, mõlemad riigid hindavad näiteks üldise ajateenistuskohustuse olulisust. Kohtumisel leidsime mitmeid ideid, mida edasises kaitsevägede arengus teineteiselt üle võtta,» ütles Raidma.

Norras on inimeste suhtumine kohustuslikku ajateenistusse sarnane Eestiga, samuti ajateenistuse läbivate noorte osakaal. Kui Eestis kasvab ajateenistusse vabatahtlikult astuvate naiste osakaal, siis Norras näiteks korraldatakse tuleval aastal eraldi ajateenistusse võtmine ainult naistele.

Admiral kinnitas, et Eesti riik on tema viimasest Eestis viibimise ajast 1995. aastal teinud läbi tohutu muutuse.

Bruun-Hanssen on teine Norra kaitseväe juhataja, kes on külastanud riigikogu riigikaitsekomisjoni, viimati külastas Norra kaitseväe juhatajana riigikaitsekomisjoni kindral Sigurd Frisvold 2002. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles