Tänase Eesti-Leedu mängu kohtunik armastab kaarte

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carlos Clos Gomez.
Carlos Clos Gomez. Foto: SCANPIX

Täna õhtul Vilniuses LFFi staadionil kell 21.45 algavat Leedu ja Eesti vahelist EM-valikmängu vilistab hispaanlasest kohtunik Carlos Clos Gomez, kes on senise karjääri jooksul silma paistnud nii kaartidelembuse kui ka mitme vastuolulise otsusega.

42-aastane hispaanlane kuulub FIFA rahvusvaheliste kohtunike ridadesse juba alates 2009. aastast, kuid ei ole koondisemängudes õiguse mõistmisel kaugeltki kogenud – viie aastaga on ta vilistanud kõigest nelja kohtumist. Debüütkohtumises, milleks oli Kreeka ja Gruusia vaheline EM-valikmäng, andis Gomez viis kollast kaarti.

Tõeliselt tuliseks kiskus aga järgmine kohtumine Leedu ja Slovakkia vahel 2012. aasta septembris, kui hispaanlane andis samuti Vilniuses LFFi staadionil peetud EM-valikmängus viis kollast kaarti. Neist üks oli Leedu poolkaitsjale Saulius Mikoliunasele teine ning tõi kaasa ka punase kaardi, veel varem oli Gomez otse punase kaardiga eemaldanud slovaki Viktor Pecovsky.

Punast kaarti näitas Gomez ka mullu veebruaris peetud maavõistlusmängus Norra ja Ukraina vahel, kui saatis platsilt ära ukrainlase Vitali Mandzjuki. Viimati oli ta peakohtunik juunikuisel Prantsusmaa-Paraguai maavõistlusel, kui jagas kokku kuus hoiatuskaarti.

Rohkem on Gomez saanud õigust mõista Euroopa klubisarjades ning ka seal on tema kaardisaldo muljetavaldav. Näiteks viimases kaheksas mängus on ta vaid korra andnud vähem kui kolm kollast kaarti, kolmel korral aga ka punase. Tänavu juulis toimunud Liege’i Standardi ja Panathinaikose vahelises Meistrite liiga eelringi mängus käis hoiatuskaart Gomezi taskust väljas tervelt kaheksal korral.

Hispaanlase rahvusvahelise kohtunikukarjääri suurim skandaal jääb 2009. aastasse, kui ta vilistas eestlastelegi hästi tuttava Motherwelli ja Bukaresti Steaua mängu. Lisaks kolmele kollasele kaardile saatis Gomez tribüünile nii Motherwelli peatreeneri Jim Gannoni kui ka abitreeneri Peter Wardi. «Ma ei ole kindel, et ta hästi aru sai, mida ta teeb. Oli pikki perioode, kus ta ei kontrollinud mängu ning minu meelest ta vaid ootas hetke, et saaks meid eemaldada,» arvas Gannon pärast kohtumist.

Hispaania liigas on Gomez siiski üsna kõrgelt hinnatud kohtunik, mida näitab üsna ilmekalt ka talle antud mängude nimekiri. Viimasel kolmel korral on ta vilistanud tabelitippude Madridi Reali, Valencia ja Madridi Atletico kohtumisi, eelmise hooaja lõpus usaldati talle aga nii Reali ja Valencia omavaheline mäng kui ka Barcelona derbi FC Barcelona ja Espanyoli vahel. Tolles kohtumises jagas Gomez kuus kollast ning eemaldas platsilt Espanyoli väravavahi Kiko Casilla.

Samas sai Gomez septembri keskel peetud Valencia ja Espanyoli kohtumise järel kuulda palju kriitikat. Radio Marcas mängu kommenteerinud ekskohtuniku Juan Andujar Oliveri hinnangul jätsid kohtunikud tolles mängus esmalt olematu suluseisu tõttu lugemata Sergio Garcia värava, ei eemaldanud seejärel platsilt vastasega rüselema läinud Alvarot ning määrasid lõpuks penalti vea eest, mis oli tehtud väljaspool karistusala. Reali ja Elche mängus hinnati aga kahte Gomezi antud penaltit liialt kergeks. Mõlemal puhul oli kannatajaks ehk karistusalas kukkujaks Reali suurim täht Cristiano Ronaldo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles